A leggazdagabb britet is utolérte a válság!

Pénzcentrum2009. február 16. 13:00

A Westminster Hercege címe viselő Gerald Cavendish Grosvenor, az Egyesült Királyság leggazdagabb polgára, 14 milliárd dolláros vagyonával. Mivel ennek jó része ingatlanok formáját ölti, bizony a válság ezt sem hagyta érintetlenül.

A Grosvenor család az 1600-as években vásárolt egy káposztaültetvényt, amely köré időközben felépült a brit főváros, az egykori farm területe így éppen London centrumában található, és ezért milliárdokat ér.

Időközben természetesen számos egyéb ingatlannal is bővült a család vagyona, befektetési alapot is létrehoztak, így a befektetők, illetve hitelezők pénzéből vásároltak rengeteg épületet, jórészt irodaházakat. A befektetők azonban most háboroghatnak, hiszen az árak zuhanásával vagyonuk jó része elillant, és most az alapkezelőket hibáztatják, amiért nem vették észre már 18 hónappal ezelőtt, hogy öngyilkosság további ingatlanokat hitelből vásárolni.

A Gosvenor nevet viselő társaság elismerte, hogy már tárgyalásokat folytat bankjával, azt azonban cáfolja, hogy veszélyben forognának a jelzálog alá vett ingatlanok, valamint azt is, hogy a piac, és a cég helyzetéről ne tájékoztatták volna a befektetőket.

Mervyn Howard, a Gosvenor feje a Guardiannek elmondta, negyedévente jelentésükben minden fontos információt közzé tesznek, és már 2007 második negyedévében figyelmeztették a befektetőket a cég eladósodottságának mértékéről.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A herceg korábban a családi tradíciót követve soha egyetlen ingatlantól nem vált meg, ehelyett 10 évvel ezelőtt hiteleket kezdett felvenni, nemzetközi befektetői csoportokat, gazdag családokat szervezett be, akikkel közösen fektettek londoni bevásárlóközpontokba, irodaépületekbe. A cég helyzetének súlyosságát mutatja, hogy nemrég kénytelenek voltak megválni egy fontos épületüktől, mely az Egyesült Államok nagykövetségének adott otthont a Gosvernor téren. Közben számos más ingatlan értéke is több száz millió fontot zuhant, jelentősen rontva a portfolió értékét.

Címkék: