Amitől mindenki retteg! Sokba kerülhet egy elfelejtett PIN-kód!

Pénzcentrum2009. február 10. 13:00

Felgyorsult világunkban az embereknek egyre több jelszót és PIN-kódot kell megjegyezni, ami sokaknak komoly gondokat okoz. Az internetes vásárlás, az online bankolás, a betét- és hitelkártyák használatának terjedésével a felhasználók egyéntől függően egy bizonyos szint után már képtelenek újabb jelszavakat és kódokat fejben tartani.

A belépési amnéziában szenvedő felhasználók száma fokozatosan növekszik, a visszaélések miatt azonban nagyon óvatosan kell bánni a kódok tárolásával. A PIN-kódot soha ne tartsuk a bankkártyánk mellett, a fent említett internetes felületekhez való hozzáférést szintén érdemes mások számára elérhetetlenné tenni.

A számítástechnikai szakértők szerint a legjellemzőbb tünet, amikor a felhasználó leül a gép elé, vagy valamilyen formában használja a kártyáját és egyszerűen képtelen feleleveníteni a biztonsági belépési jelszót, vagy bepötyögni a PIN-kódot.

Az ACID szoftverfejlesztője szerint emberek millióit érinti ez a probléma, sokan noteszekben, vagy a mobiltelefonjukban tárolják ezeket az adatokat. A szakértő a helyzet megkönnyítése érdekében mindenkinek ajánlja a nyolcszoros memória-bajnok, Dominic O'Brien tanácsainak figyelembe vételét.


Dominic O'Brien

A bajnok szerint egyaránt hatékony módszer az asszociáció és a számokhoz valamilyen tárgy, vagy betű társítása. Ezeket könnyebb memorizálni, mint csupán egy számsort és így elkerülhető számos kellemetlenség.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egyik O'Brien-tipp szerint nézzük meg a telefonunkon a PIN-kódunk számaihoz kapcsolódó sms-írás közben használt betűket. A számokhoz társított kezdőbetűkkel alkossunk szavakat, abból pedig egy könnyen megjegyezhető mondatot. Akinek ez nem megy, az alakítson ki a számokhoz kapcsolódóan egy képi jelrendszert.

O'Brien például a 2417 megjegyzésére a hattyú (2), a vitorlás hajó (4), a gyertya (1) és a bumeráng (7) szavakat javasolja. Ha ezekből a szavakból egy mondatot, vagy egy könnyen megjegyezhető kis történetet tudunk kerekíteni, akkor a szakértő szerint nyert ügyünk van.

Címkék: