Kevés munkakereső tudja, pedig tanítani kéne: ezekre a kérdésekre nem kötelező válaszolni állásinterjún

Pénzcentrum2024. április 17. 17:16

A munkahelyek kötelesek diszkrimináció- és zaklatásmentes, szabad szakmai légkört biztosítani a munkavállalók számára. Ebből adódóan vannak olyan területek, melyekbe nem hogy beavatkozniuk, de még rákérdezniük sem szabad.

A munkahelyi környezetnek diszkrimináció- és zaklatásmentesnek kell lennie, ahol a személyes határok tiszteletben tartása alapvető - írja az msn.com. A munkáltatók jogosultak bizonyos, a munkaköri kötelezettségekkel kapcsolatos kérdéseket feltenni, de vannak olyan területek, amelyekre nem terjedhet ki a kérdezősködésük. Az Egyesült Államokban több törvény is védi az alkalmazottakat a nem megfelelő kérdésektől, mint például az 1964-es polgárjogi törvény bizonyos passzusai, illetve az 1990-es fogyatékossággal élő amerikaiakról szóló törvény.

A munkavállalóknak nem kell válaszolniuk olyan kérdésekre, amelyek családi állapotukra, gyermekvállalási terveikre vagy egészségi állapotukra vonatkoznak, hacsak ezek nem befolyásolják közvetlenül a munkavégzést. Az életkorral kapcsolatos diszkrimináció is tilos, de a politikai nézetek és párttagság sem lehet befolyásoló tényező a munkahelyeken. A bűnügyi múlttal kapcsolatos adatok pedig csak akkor relevánsak, ha közvetlenül kapcsolódnak az adott munkakörhöz.

A bérek átláthatóságát célzó állami törvények tiltják a fizetési előzményekkel kapcsolatos kérdéseket az állásinterjúk során, elősegítve ezzel a méltányos díjazást. A közösségi média fiókok és jelszavak is magánjellegű információnak minősülnek, az ezekhez való hozzáférés kérése szintén jogellenes.

A fizikai tulajdonságokkal vagy személyes kapcsolatokkal kapcsolatos kérdések csak akkor tekinthetők relevánsnak, ha közvetlenül összefüggnek a munkavégzés követelményeivel. A bevándorlás státusza vagy a munkavállaló nemzetisége iránti érdeklődés is csak abban az esetben engedélyezett, ha ez jogilag indokolt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az alkalmazottaknak továbbá nem lehetnek olyan tevékenységek végzésére kényszerítve, amelyeket a biztonságos végrehajtáshoz szükséges feltételek nélkül kellene elvégezniük. Mint ahogyan tilos arra kérni őket, hogy etikátlan vagy illegális cselekedeteket hajtsanak végre.

Végül fontos megjegyezni, hogy bár a munkáltatók meghatározhatják a munkaidő-beosztást és irányíthatják a munkaterhelést, tiszteletben kell tartaniuk az alkalmazottak jogait és biztosítaniuk kell számukra a biztonságos munkafeltételeket. Az alkalmazottakkal szembeni jogellenes követelések vagy nyomásgyakorlás súlyos jogi következményekkel járhat a munkáltatókra nézve.

Címkék:
hrcentrum, szabadság, törvény, diszkrimináció, kérdések, munkáltatók,