Veszedelmes betegség terjed a magyar dolgozók között: ezek a tünetei, nem szabad félvállról venni

Pénzcentrum2024. április 5. 06:29

Egy amerikai folyóiratban közzétett új kutatás szerint a fiatal felnőttkori rendszertelen munkarend hosszú távon komoly egészségügyi és mentális problémákhoz vezethet, beleértve az alvásminőség romlását, a fizikai és mentális funkciók csökkenését, valamint a rossz egészségi állapotot és depressziós tüneteket.

A rendszertelen munkarend által okozott hátrányok, mint a fáradtság és a családdal töltött idő hiánya, jól ismertek. Azonban új kutatások rávilágítanak arra, hogy mindez súlyosabb hosszú távú egészségügyi következményekkel is járhat. A PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmány szerint a rendszertelen munkaidő negatívan befolyásolhatja az általános egészségi állapotot és a társadalmi életet. Dr. Wen-Jui Han, a New York-i Egyetem Silver School of Social Work professzora szerint a vizsgált munkarendek nagy része nem felel meg a stabil nappali munkavégzésnek, ami jelentős egészségügyi problémákhoz vezethet.

A tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik változatos munkarendben dolgoznak, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki alvásproblémák, fizikai és mentális funkciók romlása, rosszabb egészségi állapot és depressziós tünetek 50 éves korukra. A kutatás azt is vizsgálta, hogy ezek az összefüggések hogyan kapcsolódnak a társadalmi helyzetükkel összefüggő tényezőkhöz - írja a CNN. 

A tanulmány több mint 7300 résztvevőjének adatait elemezték, akik az 1979-es National Longitudinal Survey of Youth résztvevői voltak. Az eredmények rámutattak arra, hogy a rendszertelen munkarend különösen negatívan érintette az egészséget a középkorúak körében. 

Persze van megoldás: a dolgozók enyhíthetik ezeket a negatív hatásokat bizonyos stratégiák alkalmazásával, mint például egészséges táplálkozással és rendszeres tesztmozgással. Fontos továbbá az alvás körülményeinek optimalizálása és rendszeres egészségügyi ellenőrzéseken való részvétel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Összegezve, bár sokan szembesülhetnek nem szabványos munkaidővel kapcsolatos kihívásokkal, létezik lehetőség ennek negatív hatásainak mérséklésére. Az egyén proaktív hozzáállása kulcsfontosságú lehet az általános jólét elősegítése érdekében.

Címkék:
egészségügy, fiatal, kutatás, tanulmány, munkarend, mentális, mentális egészség,