Súlyos dolog derült ki a sziesztázásról: tényleg ennyi kárt okozhat a délutáni szunyókálás?

Pénzcentrum2024. március 29. 14:52

Spanyolországban a késő este is aktív életmód és a hosszú munkaidő jellemző, ezt bírálta Yolanda Diaz alelnök és munkaügyi miniszter - írta a CNN. Isabel Ayuso, Madrid polgármestere védelmébe vette az ország életmódját, kiemelve annak egyediségét.

Spanyolországban a napirend különlegesen késői órákig nyúlik, ami a turisták számára egyedi élményt nyújt, hiszen sok étterem éjfél után is nyitva tart. Yolanda Diaz, az ország második alelnöke és munkaügyi minisztere kritizálta ezt a gyakorlatot. Ezzel szemben Isabel Ayuso, Madrid polgármestere védelmébe vette a spanyol életmódot.

A spanyolok hetente átlagosan 37,8 órát dolgoznak az Európai Bizottság szerint, ami csak kevéssel több az európai átlagnál. Ugyanakkor kevesebbet alszanak, mint például az észak-európaiak, mindössze átlagosan 7,13 órát naponta. Marta Junqué, a barcelónai Time Use Initiative (TUI, Időkezelési Intézet) munkatársa szerint Spanyolország egyedülálló a késői munkaidő tekintetében. Ennek történelmi okai vannak: Francisco Franco diktátor a II. világháború idején változtatott az ország időzónáján, a német időzónához kötve azt.

Junqué szerint a spanyol időzónának a lisszaboni, londoni időzónához kéne tartoznia, ehelyett télen a berlini, nyáron az isztanbuli idő érvényes. Ugyancsak a Franco-korszakban vált elterjedtté a szieszta hagyománya, amely tulajdonképpen annak eszköze volt, hogy még többet dolgozzanak a spanyolok, ellensúlyozva a gazdasági visszaesést. 

Egy 2016-os közvélemény-kutatás szerint azonban ma már a spanyolok kevesebb mint 18%-a alszik rendszeresen délután és a válaszadók több mint 50%-a mondta azt, hogy soha nem szunyókál. Viszont a hosszú munkanapok és a délutáni szünetek miatt sok üzlet zár be néhány órára délután. Ez a szakértő szerint meghosszabbítja az alkalmazottak munkaidejét és időszegénységhez vezet. A cikk szerint ez különösen a nőket érinti ez negatívan.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ország termelékenységét is befolyásolja ez a rendszer. A hosszú munkaidő és ez az életmód csökkenti a termelékenységet. Spanyolországban már próbálkoztak is változtatásokkal: Pedro Sanchez kormánya támogatja a rövidebb, rugalmasabb munkaidőt. Az éttermekre lehet ennek legnagyobb hatása a jövőben. A "sobremesa", vagyis az étkezés utáni együtt töltött idő hagyománya ugyanis a mai napig fontos része a spanyol kultúrának. A cikk szerint bár folynak a munkaidővel kapcsolatban a politikai viták, valószínűleg nem lesz gyors változás az éttermek esti nyitvatartásában vagy a spanyolok étkezési szokásaiban - írták.

Címkék:
hrcentrum, egészség, munka, munkavállaló, gazdaság, szünet, alvás, munkaidő, spanyolország, dolgozó, pihenés, időbeosztás, alváshiány, időhiány, spanyol,