Hiába a munkaerőhiány: megtiltaná a kormány, hogy ilyen állásokban vendégmunkások dolgozzanak

hvg.hu2024. március 28. 08:50

Kormányrendelet tiltaná ki a vendégmunkásokat az állami állásokból  - szúrta ki a hvg.hu a kormány honlapjára felkerült kormányrendelet-tervezetben, amely tovább szigorítaná a külföldi munkavállalók foglalkoztatását. Szinte teljesen megtiltaná vendégmunkások a foglalkoztatását az állami területen a tervezet, de van kivétel is.

Ismét egy alacsonyabb rendű jogszabállyal, kormányrendelettel egészülhet ki a vendégmunkástörvény, mely szerint a jövőben a kormány megtiltja a vendégmunkások foglalkoztatását az állami intézményeknél és állami tulajdonban lévő gazdasági társaságoknál. Ennek indoklása, hogy “a magyarországi tartózkodás és munkavállalás idegen állam polgára számára nem alapjog”. Egy kiskaput mégis hagyott magának a kormány a lap szerint: “a kormány által kijelölt személy kizárólag nyomos indok alapján, miniszteri kezdeményezés alapján adhat mentesítést” e szabály alól. Az nem derül ki, mi számít nyomós oknak.

A szövege szerint kihirdetése másnapján életbe lépő rendelet visszamenőleg nem lesz alkalmazható. Március elején jelent meg a nemzetgazdasági miniszter rendelete arról, hogy idén 65 ezer vendégmunkás jöhet 15 országból Magyarországra – minden évben ugyanis miniszteri rendeletben rögzítik a kvótát.

Címkék:
hrcentrum, kormány, magyarország, munka, munkavállaló, külföldi munka, munkavállalók, munkavállalás, vendégmunkás, kormányrendelet, külföldi munkavállalás, vendégmunka, vendégmunkások,