Százezernyi nő szenved ettől Magyarországon: nem egyszerű a helyzetük, mégis lehet rá megoldás

Pénzcentrum2024. február 29. 20:35

Nőnap közeledtével a virágszál kiválasztása mellett a hölgy kollégák fejlődési lehetőségeinek újragondolására is érdemes időt szánni. Ahhoz ugyanis, hogy a nők is kiteljesedhessenek a munkahelyen, nem csupán a gyerekvállalás és a kismamák munkába való visszatérésének támogatása szükséges, hanem az is, hogy ösztönzést, bátorítást és pozitív példát kapjanak a tanuláshoz, fejlődéshez, vezetővé váltáshoz.  

Hamarosan itt a nőnap, amikor hagyományosan egy szál virággal köszöntik a hölgyeket. Érdemes azonban tovább is nézni ennél munkáltatóként és azt is megvizsgálni, hogy mennyire érvényesülhetnek a női munkavállalók a cégben, milyen fejlődési és előrelépési lehetőségeik vannak, mennyire kaphatnak helyet a vezetésben. A nagyobb cégek számára ez utóbbi nem is annyira önkéntes, hiszen az Európai Bizottság irányelve szerint 2026-ra a tőzsdén jegyzett uniós nagyvállalatoknál a nem ügyvezetői tanácsokban a női döntéshozók aránya el kell, hogy érje a 40 százalékot, az összes tanácsban pedig a 33 százalékot.

Mindez nem kizárólag az előírások és esélyegyenlőség biztosítása miatt fontos, hanem az ESG elvárások egyre nagyobb súlya miatt is. A női igazgatósági tagok ugyanis jobban azonosulnak a cégek finanszírozása szempontjából egyre meghatározóbb ESG célokkal: a BloombergNEF kutatócég 2020-as elemzése alapján azok a cégek, ahol magasabb a női vezetők aránya, nagyobb arányban támogatják az energiahatékonysági fejlesztéseket, a környezeti hatások csökkentését és a megújuló energia beruházásokat. A női kollégák fejlődésének segítése tehát egy igazi win-win lehetőség.

Amikor a nők munkalehetőségeiről beszélünk, természetesen elsőként mindig az olyan, kifejezetten hozzájuk kapcsolódó élethelyzeti igényeket kell biztosítani, mint a gyerekvállalás és a munkába való minél gördülékenyebb visszailleszkedés támogatása. A K&H esetében például a kismamák munkába visszailleszkedését segítő programunk hatására 85 százalékra emelkedett a visszatérő kollégák aránya. Emellett óvodai támogatást, részmunkaidőt, rugalmas munkaidőt és otthoni munkavégzést is kiemelten biztosítunk a szülőknek

– hangsúlyozta ki Medvey Leila, a K&H HR igazgatója, hogy mivel teremtheti meg egy cég annak az alapjait, hogy a nők is lehetőséget kapjanak a fejlődésre és egyúttal a munka-magánélet közötti egyensúly megteremtésére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Legalább ilyen fontos azonban a pozitív ösztönzés. Abban ugyanis, hogy valaki nőként sikeres legyen a munkájában és ambíciózus célokat merjen kitűzni maga elé, óriási szerepe van a környezete támogatásának és annak, hogy pozitív példákat lát. Éppen ezért a hölgyek karrierútjának, vezetővé válásának előmozdításában fontos, hogy helyet kapjanak az ösztönző tehetségprogramok és mentorok, a női vezetői példaképek bemutatása, illetve az önbizalmat fejlesztő programok is

- tette hozzá az igazgató.

Címkék:
vállalkozás, vezetőség, cégek, munkavállalók, nőnap, vezető, női vezetők, cégek beszámolói, női kommunikáció, vezetők,