Érik az újabb felmondási hullám Magyarországon: ezek a cégek vannak most bajban

Pénzcentrum2023. december 29. 15:29

4,1% a hivatalos munkanélküliség, viszont egy friss kutatás szerint 3 magyar munkavállalóból 2 nem a jelenlegi munkahelyén képzeli el a jövőjét a következő évben. 10 éve látjuk, hogy „a munkaerőhiány az új munkanélküliség”, ami már nem a dolgozókat, hanem a vállalkozókat, a cégeket sújtja. Az új munkatársak toborzása évről évre egyre nehezebb - közölte a Berger Könyvelőiroda Kft. Gyakran az is előfordul, hogy senki nem jelentkezik, egy akár hónapok óta üresen álló pozícióra.

Mostanra ez már nem csak az érintett vállalkozások gondja, hanem a GDP növekedés gátja, súlyos nemzetgazdasági probléma. A marketing szakemberek HR-t tanulnak, a HR-esek marketinget. A fejvadászok pedig a kulcsemberek, a Te cégedben dolgozó stabil, megbízható csapattagok átcsábítását ígérik a konkurenciának - írják.

Mekkora a baj? Most végre pontos számokat láthatunk a dolgozók elvándorlási szándékáról. A könyvelőiroda friss kutatásából kiderül, hogy 3 magyar munkavállalóból 2 nem a jelenlegi munkahelyén képzeli el a jövőjét a következő évben. Egészen pontosan az 1.547 válaszadóból 967 munkavállaló válaszolt úgy, hogy egy év múlva ilyenkor nem a jelenlegi munkahelyén, hanem máshol szeretne dolgozni. 62,51% tervezi a váltást 1 éven belül.

Miként fognak a cégvezetők ezzel a folyamattal lépést tartani? Hogyan fogják ezt az arányt csökkenteni? Berger Gábor közgazdász szerint nyilván most is lesznek, akik szétteszik a kezüket és a Kormánytól várják a megoldást. A jövő nyertesei számára viszont nincs más út, mint a termelékenység növelése, a cégfejlesztés, a folyamatok optimalizálása, a magasabb hozzáadott érték, valamint a munkatársak megbecsülése, az alkalmazottak munkakörülményeinek jelentős javítása.

Azok a cégvezetők, akik pedig nem haladnak a korral, biztosan találnak majd maguknak munkát valamelyik jelenlegi versenytársuknál, hisz munkaerőhiány van - közölték.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatás online, a „legnagyobb” közösségi oldalon készült 2023 októberében. A felmérés reprezentatív.

Címkék:
hrcentrum, hr, vállalkozás, cég, magyarország, munka, munkaerő, kutatás, állás, munkanélküliség, dolgozók, munkaerőhiány, toborzás, cégvezetők,