Közel 6,5 millióra számíthat havonta: a miniszterek és Orbán Viktor is jó fizuval számolhat

Pénzcentrum2023. december 18. 09:47

Az infláció és a bruttó keresetek emelkedésének találkozása idén nem történt meg, ugyanis az éves infláció 17 százalék felett alakult 2023-ban, miközben a bruttó keresetek a Kopint-Tárki előrejelzése szerint csak 15 százalékkal nőttek- összegzi az RTL. 

A parlamenti képviselők esetén azonban nem kell tartani attól, hogy a fizetésük elértéktelenedik. Ugyanis egy öt éve hozott törvénymódosítás értelmében az alapfizetésüket az előző évi bruttó átlagbér háromszorosában határozták meg. 

Tehát a politikusok béremeléséhez nem is kell minden évben új jogszabályt elfogadni,

a juttatások ugyanis automatikusan emelkednek – vagy csökkennek – annak alapján, hogy az előző évben miként alakultak a keresetek nemzetgazdasági szinten.  

Így alakulnak a képvislő fizetések a 2024-es évben: 

  • A képviselők alapfizetése márciustól 232 ezer forinttal emelkedik majd bruttó 1,78 millió forintra.
  • Ha valaki egy parlamenti bizottságnak a tagja, akkor az alapbér 1,2-szeresét kapja, azaz márciustól nagyjából 2,1 millió forintot.
  • A frakcióvezetőknek az alapbér kétszerese jár, márciustól nagyjából 3,5 millió forint.
  • Kövér László házelnök az alapbér 2,7-szeresét viheti majd haza, nagyjából bruttó 4,8 millió forintot. Ez körülbelül 600 ezer forintos adózás előtti emelésnek felelne meg.
  • Orbán Viktort is a házelnöknek járó juttatás illeti meg, de emellé felveheti a képviselői alapbért is. Ennek megfelelően a miniszterelnök fizetése márciustól bruttó 6,5 millió forint fölé emelkedhet.
  • Novák Katalin köztársasági elnöknek továbbra is a házelnöki juttatás 1,1-szerese jár majd, azaz körülbelül bruttó 5,2 millió forint. Ez is 600 ezer forintos adózás előtti emelést jelentene.

(A 2023-as kereseti adatok még nem véglegesek, egyelőre csak a január-szeptemberi adatokat közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A  jövő februárban közölt hivatalos átlagbér-adatok néhány ezer forinttal különbözhetnek majd a számítás alapjául vett 593 ezer 170 forinttól, de lényeges eltérés nem várható.)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy viszonylag újnak számító törvénymódosítás tette lehetővé azt is, hogy a miniszterek fizetéséről egyedül Orbán Viktor döntsön, a tárcavezetők bére ugyanis nincs rögzítve egyik jogszabályban sem.

Az eddigi gyakorlat alapján a kormányfő az átlagbér hatszorosában állapította meg a miniszterek keresetét. 

Címkék:
hrcentrum, alapbér, infláció, keresetek, bruttó, miniszterelnök, orbán viktor, átlagbér, miniszter,