Semmit sem ér a forint: sereghajtó a magyar minimálbér az uniós tagállamok között

Pénzcentrum2023. november 27. 20:45

A magyar minimálbér vásárlóértéke zuhant a második legnagyobbat az Európai Unióban egy friss jelentés szerint. Ennek oka, hogy hiába nőtt alapvetően átlag felett a minimálbér, mégis 10 és fél százalékkal kevesebbet ért idén júliusban, mint tavaly januárban. Ráadásul a KSH friss adatai alapján átlagosan ötszörös a különbség a legrosszabbul és a legjobban kereső magyarok fizetése között.

A minimálbér 10 és fél százalékot veszített értékéből tavaly január és idén július között Magyarországon – számolt be az RTL, az Európai Bizottság friss jelentése szerint. Ezzel pedig Csehország után Magyarországon mérték a második legnagyobb visszaesést az unió 21 tagállama közül, ahol van minimálbér.

Alapvetően ennek az az oka, hogy Magyarországon volt a legnagyobb az infláció a vizsgált periódusban. Látjuk a hónapról hónapra beérkező adatokat, hogy bár csökken az infláció Magyarországon is, de továbbra is az Európai Unióban a legmagasabb – magyarázta Hornyák József, a Portfolio makroelemzője.

A fentieket támasztja alá a KSH friss, az idei negyedévről szóló adatai is. Eszerint ugyanis a legrosszabbul kereső 20 százalékát a dolgozóknak, azaz nagyjából 650 ezer magyart átlagosan havi bruttó 243 ezer forintért alkalmazzák. Mindeközben a legjobban fizetett 20 százalék majdnem ötször annyit, 1 millió 181 ezer forintot kapnak.

Diplomások, akik jelentős mértékben kapnak jutalmakat, bónuszokat, egyedi juttatásokat. Ez okozza ezt a nagyon jelentős mértékű különbséget. Tehát továbbra is igaz Magyarországon, hogy megéri tanulni

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mondta Hornyák József.

Címkék:
hrcentrum, forint, minimálbér, minimálbér-emelés, magyarország, infláció, magyar, friss,