Kimondták az igazságot: tényleg kell félni az országba beáramló vendégmunkás-áradattól?

G72023. november 27. 08:33

Az EU-n kívüli munkavállalók hazai foglalkoztatását 2016-ban egyszerűsítette a kormány. Gyorsított eljárásban eleinte szerb és ukrán vendégmunkások érkezhettek, később további 15 ország került be abba a körbe, ahonnan a 28 úgynevezett minősített munkaerő-kölcsönző egyszerűsített eljárásban tud toborozni - írja a G7. A cikkből az is kiderül, kell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól.

Egyre több ellenzéki párt kritizálja a külföldi munkaerő beáramlását, például azzal, hogy vendégmunka helyett a magyar munkavállalók béremelésére, képzésére lenne szükség, vagy hogy a még meglévő hazai munkaerő-tartalékok kihasználását nehezíti a vendégmunka felfuttatása, vagy akár a közbiztonsággal kapcsolatos félelmekre rájátszva („vendégmunkásbűnözés”).

Közben a kormány igyekszik a migránsdiskurzustól eltávolítva nemzetgazdasági szükségszerűségként beállítani a vendégmunka felfutását, hangsúlyozva, hogy a vendégmunkások növekvő jelenléte nem érinti hátrányosan a hazai munkavállalókat.

A vendégmunkások foglalkoztatása a magyar munkavállalókhoz hasonlóan A munka törvénykönyve szerint zajlik, tehát ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, ugyanolyan járulékokat kell utánuk fizetni, ugyanúgy van betegbiztosításuk, mint a magyar munkavállalóknak. A vendégmunkások foglalkoztatása ugyanakkor összességében valamivel drágább, mint a magyar munkavállalóké.

Címkék:
hrcentrum, kormány, magyarország, munkaerő, munkavállalók, hazai, vendégmunka, vendégmunkások,