Így gátolná a főváros a Magyarországra beáramló vendégmunkás tömegeket: foghatják a fejüket a nagycégek

MTI2023. november 7. 17:11

Budapest szerint a vendégmunkások munkaerőkölcsönzéssel való foglalkoztatása hosszabb távon káros hatással van a munkaerőpiaci folyamatokra, ezért a főváros saját cégei számára ilyen foglalkoztatást nem engednek - írta Karácsony Gergely főpolgármester kedden Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "nem a külföldiekkel van baj, mi nem ülünk fel semmiféle xenofób uszításnak, súlyos tévedés ilyet belelátni az elvi meggyőződésbe, Budapest nagyszerűsége a sokszínűségében rejlik, és ez így is marad." A gond a konstrukcióval, a munkaerőkölcsönzéssel van, azért, mert ez hosszabb távon árt a magyar munkavállalóknak is - írta.

A főpolgármester szerint a minőségi munkahely nem tud olyan lenni, ahol a valódi munkáltató és a munkavállaló között nem létezik érdemi kapcsolat, csupán egy cég kölcsön ad embereket egy másik cégnek. Ez így kiszolgáltatottá, védtelenné teszi a dolgozókat, rombolja a munkavállalói jogokat, és megakasztja a bérfelzárkóztatás ütemét - írta. Karácsony Gergely hangsúlyozta: szerintük a munkavállalói jogokat erősíteni kell, nem rombolni, valamint a bérek felzárkóztatása kell, és nem leépítése.

Magyarországnak igenis van munkaerő-tartaléka, akikről bűn lemondani

- fűzte hozzá. Karácsony Gergely közölte, ahol pedig nem a főváros a munkáltató, ott ellenőrizni fogják, hogy egy magáncég munkaerőkölcsönzése mennyiben felel meg a közlekedés- és utasbiztonság, valamint az utastájékoztatás, vagyis a budapestiek érdekeinek.

Címkék:
hrcentrum, cég, Budapest, munka, munkaerő, munkáltató, cégek, főváros, vendégmunkás, vendégmunka, karácsony gergely, külföldi munkaerő, vendégmunkások,