Így ne csodálkozz, ha nem jutsz előre: 7 karriergyilkos szokás, amit azonnal felejts el

Énekes Gábor2023. május 10. 18:30

Így ne álljunk a saját utunkba - Női önszabotázs címen tartott előadást Fazekas Barbara, a budapesti Gen Z Festen, az Akvárum Klubban. A nemi egyenlőtlenséget nem csak a patriarchális társadalomban észlelhető sajátosságok idézhetik elő, de az olyan rossz gyakorlatok is, melyekkel a nők a saját lehetőségeiket szűkitik. Az ilyen önszabotázzsal felérő jellemzőket érdemes minél előbb felismerni és tenni ellenük - a saját személyes életújtán keresztül ezekről számolt be a BobCat Coding társalapítója és CEO-ja.

A Portfolio Csoport idén májusban először rendez olyan konferenciát, ami kifejezetten a fiatal generációkhoz szól, akik a felnőttkorba átlépve rengeteg kérdéssel, döntési helyzettel találkoznak a pénzügyeikkel kapcsolatban. A Gen Z Festen számos meghívott vendég tart előadást, többek között pénzügyekkel, karrierrel, lakhatással és fenntarthatósággal kapcsolatos témákban, az eseményről pedig mi is tudósítunk, tartsatok velünk! A részletes program itt található.

Fazekas Barbara közgazdászként végzett, kezdetben marketing cégeknél dolgozott, freelance-szerként is dolgozott, GreenFox Academy-nál tevékenykedett, jelenleg pedig egy IT céget, A BobCat Coding-ot vezeti két partnerével. Cége a szoftverfejlesztési projektekhez ad bérbe az adott területhez leginkább értő szakembereket vagy csapatokat, elsősorban nemzetközi projektekhez. Vezetőjük fele nő, ami azért is hatalmas dolog mivel jellemzően 5-6 százalék körül szokott alakulni ez az érték.

Egy nőnek csomó dolog nehezebb, jogosan lehetünk hát dühösek, de amikor változtatni, akarunk, rossz irányt vesz a kommunikáció, mert egy az áldozati szerepet veszünk fel.

Az úgynevezett női önszabotázs nem csak egy légből kapott fogalom, hanem olyan jelenség, mellyel nők millió sokszor tudattalanul vágják el magukat a jobb lehetőségektől. Barbara olyan life hackek-et és személyes sztorikat sorolt fel, melyek segítehetnek kiegyenlíteni a sokszor igazságtalan viszonyokat és segít a fiatal nőknek, hogy a nehézségek ellenére is jobb pozíciókat harcoljanak ki maguknak – „mindezt úgy, hogy közben egyáltalán nem kell férfivá válnunk” – hangsúlyozta a szakember, majd hozzátette: „Az egyetemeken már jól áll a nemek közti arány, de a munkaerőpiacon valahogy megtörik a lendület." Mikre érdemes tehát figyelni, hogy ne szabotáljuk a saját karrierünket?

Ha kevesebbet kérünk, kevesebbet kapunk: A munkakeresés során a bértárgyalás előtt érdemes mindig érdeklődni az adott piaci árról. Barbara a saját tapasztalát is megosztotta. Elmondása szerint ő mindig megkérdezi a férfjét, vagy egy másik férfi barátját, hogy mi a releváns piaci ár, ezzel ideális tárgyalési helyzet alakulhat ki. Ráadásul a későbbi megbánást is megsprórolhatja magának az ember.

Maximalizmus: A nők hajlamosak túlértékelni a szaktudást és kompetencia fontosságát. A jelenséget egy friss tanulmány is bizonyítja, melyben kimutatták, ha egy nő állásra pályázik, csak akkor küldi el a jelentkezést, ha 100 százalékban kompetensnek, tökéletesen felksézültnek érzi magát. Ez az arány a https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/konferencia-penzugy/gen-z-fest-2023/1520/attekintesférfiaknál mindössze 60 százalék. Összességében az alapos felkészülés fontos, de az ember gyakran el is vághatja magát olyan pozícióktól, melyre egyébként ő lenne a legalkalmasabb jelölt.

Program itt: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/konferencia-penzugy/gen-z-fest-2023/1520/program

Rosszabb kapcsolatépítés: "Mi nők a partnerségek építésében rosszabbul teljesítünk – ez egy történelmi örökség" - kezdte Barbara, majd hozzátette: a férfiaknak a karrierjük miatt mindig is fontosabb volt a kapcsolatépítés, a partneri viszonyok ápolsa. Az üzleti életben, a munkahelyen és a karrier előrelendítésében azonban alapvető fontosságúak a kapcsolatok, így a nőknek fontos erre a területre is nagyobb hangsőlyt fektetniük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A segítségkérés hiánya: Sok nő fejében egyfajta "szupernő imázs" él - vagyis inkább saját maguk oldanák meg a problémákat, ahelyett, hogy segítséget kérnének.

Túlzott udvariaskodás a kapcsolatépítés terén: Sokan hiába jó szakemberek, tanultak, műveltek mégsincsenek abban a pozícióban vagy szinten, amit megérdemelnének, mert nem mernek szívességet kérni. A szakember szerint, aki kevésbé épít a tranzakcionális kapcsoaltokra, annak bajosabb lesz az előrejutás is. Kiemelte, ha profitálunk egy kapcsolatból az nem kihasználás, érdemes hát a már körbenézni és szívességet kérni, ha ez segíthet az előrejutásban.

Gyerekvállalás: "Miután anya lettem hónapokig sokkolva álltam azelőtt a tény előtt, hogy mennyire másodlagos állampolgárként kezelt a környeztem" - emlékezett vissza Barbara, majd hozzátette: "Amikor anyák leszünk elveszítünk egy csomó mindent és ez hatással lehet a munkákra is, mert mindenki kisgyerekmekes anyaként fog tekinteni rád. Ha ez felkészületlenül ér téged az is önszabotázs - erre alaposan fel kell készülni és ezen érdemes mihamarabb elgondolkodni."

Pénzügyekről való kommunikáció hiánya: A nők gyakran jobban szoronganak attól, hogy beszéljenek a pénzről a párkapcsolatban, pedig az erről való tiszta és világos kommunikció rettentően fontos, főleg a gyerekvállalás után. A szakemeber szerint egy jól működő párkapcsolatban az erről való kommunikációt minél előbb érdemes megejteni.

 

Címkék:
alapbér, munkavállaló, pénzügy, anyagi helyzet, pénzügyi nevelés, kommunikáció, munkavállalás, bértárgyalás, hr centrum, anyaság, női vezetők, női kommunikáció, bérigény,