Nehéz elhinni, melyik a svájci után a legdolgosabb nép Európában: a magyarok kanyarban sincsenek

Koós Anna2023. május 4. 12:57

A világ országaiban a legtöbb munkaóra egy héten a katariakra jut, több mint 40 órát dolgoznak átlagosan. Eközben Dzsibutiban és Szomáliában ennek negyedét sem éri el a munkaóra rátája. Magyarország nincs a TOP50-ben sem világranglistán, és Európán belül sem tartozunk az élbolyba. A friss statisztikákból az is kiderült, hogy amíg a 2020-as járványos év visszaesése után a környező országokban kilőtt a munkaórák száma, nálunk azóta is a szomszédokhoz képest alacsonyabb szinten stagnál.

Az International Labour Organization (ILO) friss, 2023-as adatai szerint egy 15-64 év közötti magyar átlagosan 26,6 órát dolgozik hetente. Ezzel az adatbázisban található 193 ország és terület közül Magyarország a 76. helyen van a világban. A legtöbb órát átlagosan Katarban (42,7), az Egyesült Arab Emírségek (39,9), Kambodzsa (37,8), Libéria (35,9) és Kína (35,2) lakosai dolgoznak. Magyarországon 26,6 órát dolgozik le átlagosan a munkaképeskorú dolgozó lakosság, vagyis az uniós átlagnál (25,8) többet. A legkevesebb órát Szudánban (14,9), Irakban (14,8), Jemenben (12,9) Dzsibutiban (10,2), és Szomáliában (9,5) dolgozzák.

Ha megvizsgáljuk az európai országok rangsorát, látható, hogy Svájcban dolgoznak heti szinten a legtöbb órát (31,3). Utánuk 2023-as adatok szerint a szerbek (31,2) következnek, akik csak egy hajszállal maradtak le. A dobogó alsó fokán Izlan áll (30,2). Szorosan a nyomukban a csehek (29,9), lettek (29,6) és litvánok (29,2) hajtják a mókuskereket. Dánia csak a 11., Németország pedig 12., Magyarország pedig éppen a rangsor közepén helyezkedik el: 40 ország és terület közül a 20.

Loading...

Magyarországot éppen csak megelőzték az írek és a hollandok, a nyomunkban pedig ott van Albánia. Úgy tűnik, Európán belül a legkevesebbet Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban, Észak-Macedóniában, és Bosznia és Hercegovinában dolgoznak.

Elértük a platót?

Érdemes azt is megvizsgálni, hogyan változott az évek során a munkaórák száma. Magyarországon 2013-ban kezdődött az emelkedés, amely tetőpontját 2019-ben érte el. Ekkor még 27,3 órát dolgoztunk átlagosan egy héten. A pandémia évében mindenhol csökkent a heti munkaórák száma, hazánkban a környező országokhoz képest kisebb mértékben. Az esés Szerbiában sem volt olyan meredek. A következő években (2021, 2022) megindult egy erőteljes felkapaszkodás a régiónkban, kivéve Romániát, ahol még mindig alacsonyan stagnál a visszaesés óta a munkaórák száma.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyar görbét elnézve - a piros, vastag vonal - azt láthatjuk, hogy a járványt követően sem az esés, sem az emelkedés nem volt kiugró, míg a környező országokban jórészt felpattanást hoztak az elmúlt évek. 2023-ban már szinte mindenhol enyhe esés következett be:

Loading...

Érdekes még az ábrán a munkaórák meredek felívelése Szerbiában, mellyel 2023-ra csaknem elsők lettek Európában. Egészen hasonló volt a görbe itthon is 2011-től 2017-ig, akkor viszont megtört a lendület. A szerbek meneteltek tovább, a magyar munkaórák stagnálni kezdtek, azóta sem mozdultunk el a nagyjából 26-27 órás tartományból.

Címkék:
hrcentrum, európa, magyarország, svájc, munka, munkaerő, németország, dolgozók, magyar, dolgozó, világ, munkaóra,