Temetési szabadság 2023: mutatjuk, a temetési szabadság meddig vehető ki 2023 évében!

Pénzcentrum2023. február 4. 12:08

A magyar munkavállalók részére a Munka Törvénykönyve lehetővé teszi az úgynevezett rendkívüli szabadság, köznyelven temetési szabadság igénylését arra az esetre, ha az alkalmazott egyik hozzátartozója életét veszti. Járjunk utána, mi a temetési szabadság lényege, a temetési szabadság hány nap, illetve, hogy a temetési szabadság meddig vehető ki 2023 évében!

Cikkünkben eláruljuk, mi az a temetési szabadság, a temetési szabadság mely hozzátartozók halála esetén vehető ki (pl. nagybácsi, nagynéni temetési szabadság, temetési szabadság nagyszülő halála esetén) és mennyi a temetési szabadság időtartama. A temetési szabadság meddig vehető ki 2023 hatályos szabályai alapján, kik minősülnek hozzátartozóknak a temetési szabadság szabályai szerint?

Mikor jár a temetési szabadság?

Magyarországon mindenkinek jár a 2 napos temetési szabadság, avagy a rendkívüli szabadság hozzátartozója halála esetére, aki a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik. A temetési szabadság az alapszabadságokon és a pótszabadságokon felül jár a dolgozóknak; szabályain évek óta nem változtattak.

Temetési szabadság: a hozzátartozók köre

A temetési szabadság akkor jár egy magyar dolgozónak, ha valamelyik hozzátartozója életét veszti. A temetési szabadság igénylése szempontjából a következő személyek minősülnek hozzátartozónak:

  • temetési szabadság házastárs, élettárs halála esetén;
  • az egyenesági rokonok halála, illetve az egyeneságbeli rokonok házastársának halála esetén (temetési szabadság nagyszülő, szülő, gyermek, unoka halála esetén);
  • a házastárs egyeneságbeli rokonainak, testvéreinek halála esetén;
  • örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, ugyanígy örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülő halála esetén;
  • testvérek házastársának halála esetén jár a temetési szabadság 2023 évében.

Temetési szabadság 2023

A Munka Törvénykönyvének 55. §-a rendelkezik a munkavégzés alóli mentesülés szabályairól; a törvények a fizetett- és fizetés nélküli szabadságok igényelhetőségét is összegzik. A rendkívüli szabadság, avagy a temetési szabadság 2023 évében is változatlanul igényelhető, időtartama 2 munkanap, hogy a dolgozó részt tudjon venni szerette temetésén, segédkezhessen családtagjainak az intézkedésben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Meddig vehető ki a temetési szabadság 2023 évében?

A temetési szabadság a halálesetet követően bármikor kivehető, nincs konkrét dátumhoz kötve (pl. előfordulhat, hogy az elhalálozás és a végső nyugalomra helyezés között hosszabb idő telik el), azonban a temetési szabadság igénylése úgy etikus, ha valóban a hozzátartozó temetésének idejére használjuk fel.

Címkék:
hrcentrum, szabadság, temetés, halál, munka törvénykönyve, haláleset,