Fityiszt kaptak a magyar közszolgák: hiába kérte a szakszervezet, semmilyen béremelésre nincs keret

Pénzcentrum2023. január 30. 09:03

Nem sikerült megállapodni a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum ülésén a magyarországi közszolgák béremeléséről: a szakszervezetek 25 százalékos bérfejlesztést szerettek volna, a kormányzati oldal szerint azonban semmilyen emelésre nincs keret jelenleg a költségvetésben. A szakszervezet szerint "fityiszt kaptak" a közszolgák, az ülésen pedig a nyári igazgatási szünetről is egyeztettek.

Béremelés 2023-ra: 25 százalék helyett egy nagy semmi, avagy fityiszt kapott a közszolgálat - vezette fel a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete a beszámolóját arról, hogy pénteken tartott ülést a Miniszterelnökség épületében a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum. A Facebook-bejegyzés szerint ennek legfőbb témája a 2023-as bérfejlesztés volt, és mint a szakszervezet megjegyezte, „a kormány egyelőre nem talál pénzt a kormánytisztviselők és a köztisztviselők béremelésére”. A dolgozók 25 százalékos béremelést kértek a kormánytól.

Az egyeztetésen jelen volt Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, és felszólalt Bordás Gábor közigazgatási államtitkár is. Utóbbi arról beszélt, nehéz helyzetben van a költségvetés, azt pedig nem tudta megmondani, hogy mikor és milyen formában tudják rendezni a közszolgálati dolgozók bérfejlesztését.

Kijelentette: felelőtlenség lenne a béremelési programba belevágni, jelenleg erre nincs keret a költségvetésben.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke viszont leszögezte: a választ nem tudják elfogadni és a többi szakszervezet is csalódottságának adott hangot. A következő ülés várhatóan áprilisban lesz, és az államtitkár azt mondta, ha sikerül forrást találni a béremelésre, akkor egyeztetni fognak majd. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Loading...

Az ülés legvégén konzultáció folyt az országos igazgatási szünet nyári és téli elrendelésének lehetőségéről és mértékéről - zárul a szakszervezeti beszámoló.

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA

Címkék:
hrcentrum, béremelés, szakszervezet, költségvetés, dolgozók, fizetésemelés, közszolgálati dolgozó, államtitkár, szakszervezetek, köztisztviselők,