Megvan a megállapodás: jókora béremelést kapnak a budapesti kukások

Pénzcentrum2023. január 13. 13:31

Aláírták az FKF-nél a bérmegállapodást. Ennek értelmében az FKF hulladékgazdálkodási szakterületének fizikai dolgozói (a hulladékbegyűjtésben és -szállításban résztvevő munkavállalók, és a tevékenységet közvetlenül irányító és támogató dolgozók) 16% béremelésben részesülnek 2023. január 1-től. 

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkavállalóit képviselő reprezentatív szakszervezetek elnökei és a Budapesti Közművek vezérigazgatója január 12-én aláírták az érintett terület munkavállalóira vonatkozó 2023. évi megállapodást. A megállapodást aláírásukkal támogatták a dolgozók által delegált képviselők is - közölték.

A bérmegállapodás értelmében az FKF hulladékgazdálkodási szakterületének fizikai dolgozói (a hulladékbegyűjtésben és -szállításban résztvevő munkavállalók, és a tevékenységet közvetlenül irányító és támogató dolgozók) 16% béremelésben részesülnek 2023. január 1-től.

Az egyezség fontos eleme továbbá, hogy átalakítják a Társaságnál évek óta alkalmazott, az egyes résztevékenységek bérezését rögzítő ösztönző rendszert. A felek megállapodásának értelmében ez az átalakítás már összhangban van a július 1-től induló, a körforgásos gazdaság elveinek megfelelően kialakított új országos hulladékgazdálkodási modellel, valamint a MOL Nyrt. és a Budapesti Közművek által tervezett közös vállalat vízióival is.

A bérmegállapodás megszületése kapcsán Mártha Imre, a BKM Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte:

A jelenlegi feszített gazdasági helyzetben önmagában is komoly eredmény a megállapodás megszületése, de nem kevésbé fontosak a tartalmi változások is. Az ösztönző rendszer átalakítása fontos volt az érintett Munkavállalók számára, emellett már az év közepén induló új, országos hulladékgazdálkodási modellt és a körforgásos gazdaság koncepcióját is figyelembe veszi. A fővárost és a környező agglomerációt kiszolgáló munkavállalói közösség pedig a feladatellátás jellegéhez igazodó motivációs rendszerben végezheti munkáját.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A megállapodás előkészítése során a Társaságnál működő két reprezentatív szakszervezet, a BKDSZ és a HVDSZ 2000 végig konstruktívan és a megfelelő szakmai tartalmi elemek beépítésével segítette a folyamatot.

A Szakszervezetek és a munkáltató a továbbiakban folytatják a Budapesti Közművek többi területeire (FKF Köztisztasági, FŐTÁV Távhőszolgáltatási, FŐKERT Kertészeti, BTI Temetkezési, FŐKÉTÜSZ Kéményseprőipari Divíziók, valamint a támogató területek) vonatkozó bérfejlesztési tárgyalásokat annak érdekében, hogy a Társaság valamennyi munkavállalója a nehéz gazdasági körülmények ellenére megnyugtató juttatási csomagban részesüljön 2023-ban is.

Szakmai megbecsülés, elismertség kutatás 2023

A Pénzcentrum új felmérése ismét arra keresi a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Két éve, 2021-ben már elvégeztük ugyanezt a kutatást - melynek eredményei itt olvashatók -, így össze tudjuk majd vetni a korábbi adatokkal az új válaszokat. Ez alapján az is kiderül majd, mely szakmák megítélése változott sokat az elmúlt években. Köszönjük, hogy kérdéseinkre adott válaszaiddal segíted a munkánkat!

Címkék:
hrcentrum, Budapest, béremelés, fkf, dolgozók, fizetésemelés, munkavállalók, megállapodás, bérmegállapodás,