Ezzel oldanák meg a munkaerőhiányt: özönlenek a külföldi melósok ezekre a településekre

Pénzcentrum2022. november 22. 08:13

Egyszerre van jelen hazánkban a munkaerőhiány és a munkanélküliségtől való félelem. A munkaerőhiányra reagálva pedig egyre több harmadik országbeli munkavállaló érkezik hazánkba, ráadásul egyre többen jelennek meg vidéken is.

 A munkaerőhiány miatt egyre többen foglalkoztatnak harmadik országbeli munkavállalókat. A Hello Vidék most felkereste a minősített munkaerő-kölcsönzőket, hogy utánajárjanak annak, hogyan alakul Magyarországon a vidéki munkaerőpiac.

A Pannon-Work, és a WHC, a Prohumán, Get Work Trend Kft. valamint Work Force  munkatársait kérdezték a helyzetről. Nyikosné Kovács Melinda, a Pannon-Work cégcsoport Kölcsönzési és HR outsourcing üzletágvezetője szerint a jelenlegi gazdasági környezetben gyakorlatilag nehéz megjósolni a válság hatásait, érezhető, hogy a munkavállalók nem váltanak könnyen, kissé lecsitult a piac, nehezebben mozgathatók.

Gyarmati Szilvia, a WHC Fizikai munkaerőkölcsönzés és közvetítés üzletágának vezetője szerint amennyiben az energiaválságban nem következik be gyors pozitív javulás, akkor azonban ennek negatív hatásai erősödni fognak a munkaerőpiacon is, míg Juhász Csongor a Prohumán ügyvezetője  szerint valamennyire mindenkit érinteni fog a mostani helyzet, de nyilvánvaló, hogy az energiaintenzívebb gyártócégek érezhetik leginkább a nyomást, esetükben a költségek 6–8-szoros mértékben is nőhetnek. A szakértők abban egyet értenek, hogy a munkaerőhiány és járványhelyzet is kedvezett az atipikus foglalkoztatási formák elterjedésének, bár ennek sokféle definíciója lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De melyik szektorba érkeznek a munkavállalók? Az igény elsősorban a termelő szektorban, így például az autóiparban jelentkezik, de a kereskedelem, logisztika, élelmiszeripar vagy éppen a turizmus, vendéglátóipar is nagyon komoly munkaerőhiánnyal küzd.

Címkék:
munkáltató, külföldi, munkavállalók, munkavállalás, munkaerőhiány, hello vidék, külföldi munkaerő,