Fájdalmas számok jelentek meg: ennyit nyertünk volna az infláción, ha euróban keresünk

Pénzcentrum2022. november 6. 20:03

Jelentősen gyengült idén a forint, az infláció egyedszázada nem látott mértékűre hízott szeptemberre, a mindennapi élethez szükséges dolgok beszerzése egyre többe kerül. Nem csoda, ha sokan gondolkodnak azon, hogy jobb lenne ha euróban kapnák fizetésüket.

A forint időről időre jelentősen meggyengült az idén, az infláció negyedszázada nem látott mértékűre hízott szeptemberre, a mindennapi élethez szükséges holmik beszerzése egyre többet húz ki a pénztárcánkból. Ezek kapcsán biztosan sokaknak megfordult a fejében, milyen kár, hogy nem euróban kapják a fizetésüket. A 24.hu annak járt utána, mennyire jártunk volna jól, ha élhettünk volna ezzel a lehetőséggel.

A Munka Törvénykönyve alapvetően tiltja a devizában való kifizetést, Magyarországon létező munkaviszony kapcsán a munkabért fő szabályként forintban kell megállapítani és kifizetni,ám szabály alól azonban vannak kivételek. Ilyen a külföldi munkavégzés esetén, a Magyarországon foglalkoztatott külföldieknek, illetve a Magyarországon foglalkoztatott magyar, vezető állású munkavállalóknak akár euróban is adható a fizetés. Továbbá, ha nem munkaviszonyról van szó, hanem vállalkozói vagy megbízási díjról, azt is kiköthetik a felek devizában.

A forint alapú bérezés szempontjából irreleváns, hogy a foglalkoztató esetlegesen külföldön bejegyzett cég-e, mivel ha a foglalkoztatás Magyarországon történik, akkor arra a munkajogviszonyra az MT szabályait kell alkalmazni. A gyenge forintra válaszként a kompenzáció lehet a megoldás, ugyanis amennyiben a munkáltató szeretné csökkenteni a munkavállalók inflációs és forintgyengülésből eredő terheit, úgy erre több – forintalapú – megoldása lehet.

Megfelelően kidolgozott segélyezési vagy bónuszrendszerrel ugyanis a szakértők szerint el lehet érni ugyanazt a célt, mint amit az eurós bérkifizetéssel kívánna elérni a munkáltató.

Ennyit nyerhettünk volna

A lap azt is kiszámolta, hogy mennyit nyerhetnénk egyébként ha euróban kapnánk a fizetésünket. Bár az országban ritka az eurós fizetés, és több feltételnek is meg kellene valósulnia ahhoz, hogy euróban kapja valaki a fizetést, egy egyszerűsített példán mutatták be, mi történt volna, ha a dolgozó euróban kapná a bérét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha egy januárban euróban (360 forintos MNB-középárfolyamon) fixált fizetésből indulunk ki, és azt feltételezzük, hogy a dolgozó minden hónap tizedikén (ez a fizetések határideje) a legjobb árfolyamon átváltja a bérét (vételi árfolyamon), akkor számításaik szerint a tíz hónap alatt bő félhavi fizetést nyerhetett volna (azzal együtt,  hogy a vételi árfolyam mindig az alacsonyabb).

Címkék:
fizetés, bér, euró, forint, munkavállaló, munkáltató, dolgozó, bérezés,