Komoly munkaerő-vándorlás indult Magyarországra: külföldről hoznak melóst a cégek, főleg innen érkeznek

Pénzcentrum2022. október 7. 09:45

India, Kína és a Közel-Kelet vált a magyarországi cégek legnagyobb munkaerő-beszállítójává, a cégek tömegével hozzák hazánkba a külföldi munkásokat.

Részletekbe menő interjút adott a novekedes.hu-nak Garai Bence, a munkaközvetítéssel foglalkozó egyik magyarországi cég tulajdonosa. Mint elmondta: kiterjedt kapcsolatrendszerük van szinte Ázsiában, amely jelentősen megkönnyíti, hogy munkerőt tudjanak behozni.

Főként Indiából toborozzuk az általunk közvetített munkavállalókat, de kapcsolatrendszerrel rendelkezünk Vietnámban, Kínában és a Közel-Keleten is. A toborzás lokációja nagyban függ a munkaköri leírástól, végzettségtől, munkavállalók számától

- mondta a cég tulajdonosa. Hozzátette azt is, hogy jók a tapasztalatok a messzi országokból érkező munkavállalókkal, mert jól dolgoznak, és nem jellemző, hogy két nap után lelépjenek.

Vannak olyan országok, ahonnan jó szakembereket érdemes toborozni a helyi magas színvonalú oktatás miatt, más országokból pedig betanított munkásokat érdemes behozni, illetve vannak olyan régiók, ahonnan könnyűszerrel lehet elhozni olyan munkavállalókat, akik korábban már dolgoztak a Közel-Keleten és az Emirátusokban, hozzászoktak az ottani kemény munkakultúrához, világot látottak, és jó a kommunikációs készségük. Tudnak és akarnak dolgozni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Garai Bence hozzátette, hogy természetesen az ide érkező külföldiek csak munkavállalási célú tartózkodási engedélyt kapnak, mert a szigorú európai idegenrendészeti szabályok ezt engedélyezik. Így biztosítják, hogy ha a munkavállaló fel is mond azon a munkahelyen, amelyik felvette, azonnal vissza kelljen mennie a házájába.

A hivatalos megnevezése az engedélynek „munkavállalási célú tartózkodási engedély”. Ez maximum két évre szóló. Nagyon fontos azt tudni, hogy az adott munkavállaló csakis addig tartózkodhat Magyarország területén, ameddig az őt eredetileg felvevő cégnek dolgozik. Felmondás esetén el kell hagyja az országot és csakis akkor térhet vissza ide – vagy más európai országba – ha újra végigmegy az ellenőrzésen. Ez nagyfokú biztonságot ad a munkaadó cégnek, mert a munkavállaló nem tudja egyik napról a másikra otthagyni a pozícióját mert elunta a munkát, de az sem opció számára, hogy egy másik, több pénzt ígérő munkaadónál építgeti a karrierjét.

Címkék:
cég, munkavállaló, munkaerő, külföldi, cégek, munkavállalók, munkavállalás, munkaerő közvetítő, külföldi munkaerő,