Ők lehetnek most a munkaerőhiány nagy nyertesei: nem is sejtik, hogy nyeregben vannak?

Világgazdaság2022. október 3. 09:30

A járvány valóban változást hozott a munkavállalóknak a munkához, a munkahelyhez és a vezetőhöz való viszonyában, viszont munkahelyet váltani a nyugdíj előtt továbbra sem egyszerű. Hiába van munkaerőhiány, a karrierváltás ötven felett továbbra sem jellemző Magyarországon - írja a VG. A tanulás költséges és időigényes, ráadásul a munkaadók is idegenkednek az ötvenes pályakezdőktől.

Rengetegen váltottak munkahelyet azért, mert cégük a Covid-helyzetet rosszul kezelte, nem kínál rugalmas munkavégzési lehetőséget, vagy nem volt fizetésemelés. Ám az ötvenesek karrierváltása egy új szakmában még így sem lett elterjedtebb Magyarországon, a sztereotípiák továbbélnek – mutatott rá Karácsony Zoltán, a HR Portal álláspiaci szakértője a lapnak, hozzátéve: a munkaerőhiány ellenére sem jellemző a szellemi munkakörökben a teljes karrierváltás a legkiszolgáltatottabb korosztályban, azaz nem jellemző egy új szakma kitanulása és abban alkalmazottként való elhelyezkedés. Részben azért, mert költséges – a tanfolyam díja, a tanulás közbeni megélhetés finanszírozása miatt – és időigényes, a gyakorlat megszerzése ugyanis legalább három-négy év, részben pedig azért, mert a munkaadók idegenkednek az ötvenes pályakezdőtől.

A szakértő szerint aki ebben az életkorban vált karriert, általában munkája mellett egyéni vállalkozóként építkezik, és megfelelő ügyfélkör esetén mond fel, és lesz főállású vállalkozó. Úgy látja, főként azokban a szakmákban könnyebb számukra az elhelyezkedés, amelyekben súlyos a munkaerőhiány, ilyen a kereskedelem, illetve a logisztika területe vagy valamilyen gyári betanított munka esetében. A nyugdíjasok foglalkoztatásáról Karácsony Zoltán elmondta: sok szövetkezet alakult, amivel nagyjából 50 ezzel nyugdíjast be lehetett vonni az álláspiacra, azonban a szezonális hatások miatt folyamatosan változik a létszám. Ősszel mindig van egy kis megugrás a foglalkoztatásukban, ami most a rezsiköltségek növekedésével még nagyobb lehet - véli a szakértő.

Címkék:
hrcentrum, karrier, munkahely, munka, kereskedelem, állás, elhelyezkedés, munkaerőhiány, idősek, nyugdíjasok, karrierváltás,