Egyre nagyobb bajban a magyar építőipar: aggasztó a szakemberhiány, ideje lenne lépni

MTI2022. július 12. 19:45

Technológiai fejlesztésekkel, folyamatos képzésekkel, a munkaerő jobb anyagi és erkölcsi megbecsülésével, valamint jobb szervezéssel növelni kell az építőiparban dolgozók hatékonyságát – mondta el az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-nek.

Az ÉVOSZ elmondása szerint az építőipar legnagyobb problémája továbbra is a szakmunkás- és mérnökhiány. A gond az, hogy sok olyan ember vállalt munkát a szektorban, aki a koronavírus-járvány miatt veszítette el korábbi munkáját egy másik ágazatban. Ezzel pedig jelentősen megnőtt a „be nem tanított” segédmunkások aránya, ami miatt a mérnököknek és mestereknek ényegesen több időt kell töltenie iránytással és ellenőrzéssel, mint korábban.

Ráadásul a recessziós években külföldön munkát vállaló szakembereket nehéz visszahívni Magyarországra, hiszen az egész Európa munkaerőhiánnyal küzd. Így a magyar vállalkozóknak versenyre kell kelniük más országok vállalataival, így az ottani fizetésekkel is.

Jól szolgálja a fekete foglalkoztatás visszaszorítását a napi, névre szóló foglalkoztatási adatok lejelentése a nagy értékű állami munkáknál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. Az úgynevezett Üvegkapu rendszert indokolt kiterjeszteni minden olyan cégre, amely közreműködik e-napló vezetésére kötelezett létesítmény építésében

– mondta el Koji László, a szervezet elnöke. A szakszövetség szerint a vállalkozások magas kapacitás-leterheltsége mellett megnő a veszélye a munkahelyi baleseteknek és sokasodhatnak a munkaegészségi problémák. Ezért az ÉVOSZ fontosnak tartja, hogy idén is kiemelt figyelmet kapjanak ezek a területek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ÉVOSZ várakozásai szerint a következő 3-4 évben többen mennek el az építőiparból aktív nyugdíjba, mint ahányan kikerülnek az oktatási rendszerből. A külföldiek foglalkoztatása és a Nyugat-Európában korábban munkát vállaló kollégák hazahívása még inkább előtérbe fog kerülni. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a hatékonyság javítása időigényes folyamat, ezért a szakmunkás- és mérnökhiány tartósan megmaradhat.

Címkék:
építőipar, munkaerő, évosz, munkás, szakmunkás, vállalkozások, munkáltatók, munkaerő-hiány, szervezet,