Ezek a legjobban fizető diákmunkák a nyárra: szaktudás, tapasztalat sem kell

Pénzcentrum2022. május 23. 08:14

A nyár közeledtével egyre több tanuló érdeklődik nyári munka iránt, melynek kedvez, hogy a kormány 2022. januártól eltörölte a személyi jövedelemadó (SZJA) fizetési kötelezettséget, így a diákok megkereshető órabére több száz forinttal lehet több, mint az előző években. Az idei év elejéhez képest mintegy 35 százalékkal nőtt a budapesti taglétszám március végéig, de vidéken is emelkedést tapasztalt az egyik hazai munkaközvetítő - írja a HelloVidék.

A nyár közeledtével a dolgozni vágyó diákok száma is többszörösére növekszik. A nyári szünet alatt már dolgozni tudnak a 15. életévüket betöltött diákok is. Beleznay Kitti, a Pannon-Work kirendeltségvezető-helyettese egyelőre a 25 év alattiak SZJA fizetési kötelezettségének eltörlése és a taglétszám alakulása között nem lát meredek ugrást, viszont a diákok lojalitásának elérésében, a megtartásban, és a minőségi munkaerő megtalálásában pozitív hatása van ennek a kedvezménynek.

Nemcsak a diákok részéről lesz nagyobb az érdeklődés nyáron, de a partnercégek is előszeretettel alkalmaznak diákokat a nyári időszakban a szabadságoltatás megsegítésére, valamint a szezonális munkákra - mondta el a lapnak Margitics Ákos a WHC Student Work Service Diákmunka-szolgáltatás üzletágvezetője. A diákok foglalkoztatásának legnagyobb felvevőpiaca még mindig az ipar és a gyártó területek, ezek közül is kiemelkedőek az autóipari beszállítók, ahol nem csak fizikai munkakörökben, hanem a szellemi állományukat erősítve gyakornoki programokban is gondolkodnak a haladó szellemiségű cégek - mondta.

A szakember szerint a nyári időszakban megugrik a szezonális, valamint mezőgazdasági munkák, kiemelkedő ebben az időszakban a kereskedelmi és a vendéglátási szektorban alkalmazott diákmunkások száma. Ha valaki a tanulmányainak megfelelően talál gyakornoki pozíciót és abban jól teljesít, számíthat arra, hogy ajánlatot fog kapni a diplomaszerzést követően. Minél hosszabb gyakorlati időt tölt el valaki, annál nagyobb az esély erre, így azt mondhatják, hogy fél- egy éves gyakorlati idő után 40-60% hogy maradásra bírják a diákot.

Órabérek a diákként vállalható pozíciókban

A Meló-Diák idei kutatásai alapján a diákok üdvözlik az SZJA-mentességet, és ez újabb ösztönző a számunkra, hogy munkát vállaljanak. Diákok foglalkoztatására a kereskedelemben és vendéglátásban van a legnagyobb igény, főként pénztáros, árufeltöltő és gyorséttermi kisegítő pozícióban. Emellett érdemes kiemelni még a szakmai munkákat is, többek között mérnök-, informatikus-, 3D tervező-, minőségirányítási gyakornoki pozíciókra is - évről-évre 10-15%-kal növekszik az ilyen pozíciók száma is a kínálatukban, ami a munkaerőpiac nyitását is mutatja a diákok irányába.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
hrcentrum, szja, diákmunka, idénymunka, diák, diákok, nyári munka, hellovidék, diákmeló, szja mentesség, szezonális,