Érik a baj a kórházakban? Milliós fizetéssel csábítják külföldre a magyar ápolókat

Pénzcentrum2022. május 16. 18:26

A magyar fizetések többszöröséért lehet elhelyezkedni külföldön ápolóként. Egy munkaközvetítő cég képviselője szerint bár ehhez nyelvtudás kell, de a kinti körülmények is sokkal jobbak: míg egy ápolóra itthon 30-40, Németországban 3-5 beteg jut.

Külföldön a magyar fizetések többszöröséért lehet elhelyezkedni egészségügyi szakdolgozóként, de ehhez nyelvtudás kell. A Házipatika.com-nak Gruber Rita, egy dubaji és bécsi központtal működő munkaerő-közvetítő cég képviselője azt mondta, az a diplomás ápoló és/vagy szakápoló esélyes a jó állásra, aki jól beszéli az adott ország nyelvét, és elhivatott.

Egy fiatal nő, Andrea saját példája alapján azt mondta: Nagy-Britanniában a végzettségnél fontosabb a munkabírás. Ő tíz éve bölcsészként kezdett az ápolási munkába (carer), ma pedig már intézményvezető egy civil szervezet idősgondozó hálózatánál. Azt Gruber Rita is megerősítette, a brit egészségügyben mindig lesz munka, mert hatalmas az emberhiány. A szakember konkrét számokat is mondott, mennyit lehet keresni ápolóként külföldön:

Egy müncheni kórház frissen végzett szakápolója bruttó 3300 eurós, azaz 1,3 millió forintos kezdő fizetést kap

- mondta. Magyarországon bruttó 408 ezer forintos kezdő fizetésre számíthat úgy, hogy már jelentős béremelések is voltak az elmúlt években. Ráadásul külföldön vonzóbbak a munkakörülmények is, míg egy ápolóra itthon 30-40, Németországban 3-5 beteg jut, és ehhez segítőik, asszisztenseik is vannak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bakó Pál, a Szegedi Egyetem Ápolási Tanszékének mb. tanszékvezető-helyettese arra számít, hogy a jövőben többen felvételiznek diplomás ápolónak, mert a végzettek az elmúlt években Németországba, Ausztriába, Svájcba, kisebb számban Skandináviába mentek dolgozni. Ugyanakkor a szakember nem számít tömeges felmondásra május végén, mert voltak béremelések, noha szerinte is szükség lenne továbbiakra, főleg az idősgondozás, az alapellátás és a hiányszakmák területén.

Címkék:
kórház, béremelés, egészségügy, külföldi munka, beteg, ápoló, ápolók, egészségügyi dolgozók, külföldi munkavállalás,