Válaszút elé kerültek a magyar dolgozók: érik a forradalom a munkahelyeken?

Pénzcentrum2022. április 27. 08:15

A mai gazdasági környezetben elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a munkavállalók esélyegyenlőségére is. Ebbe, a minden felnőtt embert érintő témakörbe tartozik a kismamák munkába való visszatérése, a home office lehetőségének megtartása a járvány után is többek között. Erről kérdezte a HelloVidék a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fórumát.

A Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma egy olyan hazai ernyőszervezet, mely olyan munkáltatókat foglal magában, akiknek fontos a sokszínűség és a befogadás. A szervezettel készült interjúból megtudhattuk, hogy – bár konkrét kutatás erről nem készült – a legtöbb tagja a MEF-nek megtartotta a home office lehetőségét, annyi változtatással, hogy áttért a nyugati kultúrákban már jövel korábban is népszerű hibrid megoldásra. Mivel ennek Magyarországon még nincsen bevett gyakorlata, a MEF havi rendszerességgel szervez eseményeket a témakörben, miközben folyamatosan követeli, hogy változások legyenek a szabályozásokban.

A szervezet másik fontos feladata a különböző, nehezebben elhelyezkedni tudó munkavállalók integrálása. Ilyenek többek között a kismamák is. Az előbbi csoport számára a MEF elmondása szerint a tervezhetőség és a rugalmasság a legfontosabb értékek, így a szervezethez csatlakozott vállalatok leginkább a részmunkaidős állások biztosításával, távmunkával, illetve a magán bölcsődék vagy óvodák anyagi részének részleges vagy teljes átvállalásával segítik a szülőket. Ezen kívül a törvény által az apának biztosított 5 napon túl még 5 apanapot biztosítanak.

Címkék:
munkáltató, rugalmasság, munkahelyek, munkáltatók, esélyegyenlőség,