Rengeteg magyar dolgozó fizethet: rajtuk hajtanák be a COVID-leállást a cégek?

Népszava2021. október 11. 09:32

Több cég is a munkaidőkeretben a koronavírus okozta leállások miatt le nem dolgozott órákat akar kifizettetni a dolgozókkal. Ez a Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint törvénytelen. A probléma nagyjából 10 ezer magyar dolgozót érint.

Több tucat autóipari, gépipari és elektronikai cég készül törvénytelenségre a Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint – írja a Népszava.

A szakszervezet azt állítja, hogy a cégek rengeteg munkaórát nem tudtak ledolgoztatni munkavállalóikkal az elmúlt másfél évben a járványügyi korlátozások, illetve az alkatrészhiány miatt, ezeket a mínusz órákat pedig most ki akarják fizettetni a munkavállalókkal.

A legtöbbekkel a lap információi szerint 80-100 ezer forintot akarnak visszafizettetni, de olyan is van, akin munkaadója 6-800 ezret kér számon. A probléma nagyjából 10 ezer dolgozót érint. A munka törvénykönyvének átalakítása miattt már lehetséges, hogy a cégek akár két-három éves munkaidőkeretben igazítsák a beérkező megrendelések intenzitásához a dolgozók munkaidejét.

Ha kevés a megrendelés, akkor a munkavállalók alig dolgoznak, de ugyanúgy kapnak fizetést, viszont ha később több lesz a megrendelés, az így keletkezett, úgynevezett mínuszórákat ledolgoztatja a cég, méghozzá túlórabér kifizetése nélkül.

Címkék:
járvány, munka, leállás, koronavírus, cégek, munkaóra, rabszolgatörvény,