Téged is kikészít a munkahelyed? 6 jel, ami arra utal, hogy inkább azonnal mondj fel

Pénzcentrum2021. szeptember 20. 14:02

Néha mindannyian érezhetjük úgy, hogy elegünk van a munkahelyünkből, a munkatársainkból, a főnökünkből, azért mégsem mondunk fel. Az elmúlt hónapokban viszont rengetegen hagyták ott a munkahelyüket, mivel rájöttek, hogy új lehetőségre vágynak, esetleg csak szimplán besokalltak az aktuális munkahelyükön. A járvány sokunknak rámutatott arra, hogy nem kell mindent elviselnünk. Honnan tudjuk, hogy tényleg itt az idő felmondani?

A nehéz napok ellenére még nem mondunk fel azonnal, főleg, ha még nincs új munkahelyünk. A felmondások okát elsősorban a munkahely és magánélet egyensúlyának felborulása, a fejlődési lehetőségek hiánya, vagy a mérgező munkahelyi környezet okozza. Azonban ezen kívül is vannak jelek, amik arra mutatnak, hogy valóban eljött az idő új munkahelyet keresni.

Amy Gallo, HR szakértő a CNN Businessnek elmondta, hogy a szembetűnő mellett kisebb dolgok is utalhatnak arra, hogy ideje felmondanunk, azonban jól gondoljuk ezt át.

A járvány mindenkit megviselt mentálisan is. Rengeteg stressz ért bennünket, sokan kiégtek. Előfordulhat, hogy emiatt érezzük úgy, hogy elegünk van. Ha elkészült a listánk arról, hogy milyen gondjaink vannak a munkahelyünkkel, és úgy látjuk, hogy a listán szereplő dolgok nem orvosolhatóak, akkor nagyobb problémával állunk szemben.

-mondta a szakértő.

Amikor nehéz motiváltnak, produktívnak maradnunk, és úgy érezzük, hogy megfeneklettünk, ez is jel lehet arra, hogy tényleg új kihívásra van szükségünk. Bár mindenkinél máshogy jelentkezhet ez a kilátástalanság, legyen szó akár elmaradt fizetésemelésről, akár arról, hogy semmi kihívás nincs má, ez hosszú távon negatív hatást gyakorolhat a munkavégzésre. Anna Bray karriertanácsadó hozzátette, hogy az is intő jel lehet, ha erről a problémáról nem tudunk a főnökünkkel beszélni.

A Pénzcentrum korábban írt arról, hogy a munkahelyi kiégés sok dolgozót érint, valamint hogy mennyire fontos a szakmai fejlődés lehetősége, a tanulás és az, hogy szakmai kihívások elé legyenek állítva a dolgozók. Amennyiben a munkahely nem tud lépést tartani a dinamikusan változó igényekkel, úgy egyre többen mondanak fel.

Bár a munkahelyi konfliktusok teljesen normális velejárói bármilyen munkának, addig ha folyamatosan úgy érezzük, hogy a főnökünk megfigyel minket, mindig kritizál bennünket, és nagyon óvatosan kell fogalmaznunk a jelenlétében, ez a hangulat is ok lehet arra, hogy valóban felmondjunk. A mérgező munkahelyi környezet, a bizalmatlanság, valamint az, hogy a menedzsment egyáltalán nem támogat minket melegágya  lehet a felmondásoknak.

Beszédes jel lehet az is, ha a korábbinál többet halogatunk munkahelyünkön.

Az utolsó pillanatra hagyott feladatok, telefonhívások mind azt sugallják, hogy már nem azért dolgozol, mert szereted a munkád, hanem mert nem akarsz bajba kerülni. A cég kultúrája, célkitűzései is nagyban kihatnak a produktivitásunkra, és arra, hogy jól érezzük magunkat a munkahelyünkön. Ha például számunkra nagyon fontos a munkahely és a magánélet közötti egyensúly, úgy a főnökünktől kapott hétvégi üzenetek, munkaidőn kívüli emailek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy frusztráltak legyünk, és kiégjünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amennyiben egy cég képtelen biztonságot és támogatást nyújtani, úgy a dolgozók inkább felmondanak

- tette hozzá Foram Sheth, karriertanácsadó.

Azonban az egyik legárulkodóbb jel arra, hogy tényleg itt az ideje, hogy felmondjunk, az az, amikor akarva, akaratlanul elkalandozik a figyelmünk az álláshirdetéseken. Amennyiben hezitálunk a felmondáson, tegyük fel a kérdést magunknak,

ha szembe jönne velünk a jelenlegi állásunk úgy, hogy mi épp munkát keresünk, elvállalnánk a munkát, vagy tovább görgetnénk?

A magatartásunk is mutathatja azt, hogy tudat alatt szeretnénk felmondani. Ha napi szinten forgatjuk a szemünket a feladatainkra, zsörtölődünk, és összességében úgy ülünk le a gépünk elé, hogy semmi kedvünk a munkánkat végezni, akkor megérett az idő a felmondásra.

Nem kell mindig boldognak lennünk a munkahelyünkön, azonban a folytonos idegeskedés, és rossz kedvűség árulkodó jele annak, hogy a probléma nagyobb, és valóban váltanunk kell

Címkék:
hr, munkahely, állás, felmondás, munkahely váltás, munkahelyi szokások,