Hajmeresztő bérkülönbség: 150 ezer forinttal keres kevesebbet az a bolti eladó, aki itt melózik

Pénzcentrum2021. szeptember 9. 15:33

Ahogy az adatokból látszik, van 150 ezres bérolló is a magyar boltokban, ahogy 200 ezer alatti havi bruttó is. A budapesti élelmiszer boltos eladónak 353 ezer forint a havi bruttója, a Békés megyei híradástechnikásnak 203 ezer forint. Tarka a boltos bérek megyés térképe. 

Gondolnánk, hogy egy Balaton parti főváros, Siófok ruházati boltjának eladója a jobbak között keresi meg a kenyérre valóját. Hát nem, a megyéket összehasonlítva az egyik legrosszabbul fizetett. De ugyanakkor a híradástechnikai boltok eladója Somogyban a legjobban kereső a megyei átlagokat nézve - írja közleményében a blokkk.com.

A kínált portékák egye csoportjait tekintve az élelmiszeres boltok eladói között a fővárosiak borítéka a legvaskosabb, 353 ezer forint, a Nógrád megyei viszont csak 230 ezret keres. Az élelmiszerek mindennapos jellege és a boltok sűrűbb hálózata miatt kisebbek a területi bérkülönbségek.

A ruházati eladók Fejérben jártak eddig a legjobban a 315 ezres havi bruttóval, de a csongrádiak átlaga csak 204 ezer forint. Százezres a különbség. Híradástechnikában a somogyiak az éllovasok, Békés viszont a sor végére szorult 203 ezer forinttal. Nyilván több oka van az eltéréseknek, így például

  • a megye általános gazdasági fejlettsége,
  • a turizmus élénksége,
  • az országhatár közelsége,
  • vagy a település szerkezet, közlekedési viszonyok.
  • Végső soron pedig a vásárlóerő, hiszen a bért is a vásárló pénzéből fizeti a boltos.

És az a fránya 200 ezres minimálbér

Jónéhány megyében több termékkörben is akad 200 ezer forint körüli, vagy éppen alatti minimálbér a boltos világban is. Ezek jellemzően a kisebb bolttípusok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A megyei átlagok szerint a budapesti zöldséges eladó 201 ezret keres (és vannak átlag alattiak), a Veszprém megyei 193 ezret, a tolnai 198 ezret, a borsodi 194 ezret. A turkálók eladói Somogyban, Baranyában, Hajdúban, Csongrádban jócskán elmaradnak a 200 ezres határtól, tehát nagyot kell ugraniuk a béreket kifizető boltosoknak (és nem kevés, 5-6 ezer turkáló ügyködik az országban).

A boltos bérátlag egyébként elmarad az országostól, vagy 25 ezer forinttal, így mindenki boltosnak tornáznia kell majd a béradásban, ha másért nem, hogy el ne menjen az eladója:

Loading...

Címkék:
bérkülönbség, boltok, bolti eladó, kisboltok, bérolló, turkáló,