Itt hibáztak nagyot a balatoni vendéglátósok: ezért kellett sok helyen bezárni, elküldeni mindenkit

24.hu2021. július 13. 09:01

Nettó 300-400 ezer forintért sem akarnak fiatalok lángost sütni a Balatonnál. Ez azonban csak egy a temérdek probléma közül, amit a koronavírus-járvány okozott a balatoni turizmusban – adta hírül a 24.hu riportja.

A portál stábja a Balatonnál forgatott, ahol kisebb nagyobb vendéglátóhelyek tulajdonosait szólaltatták meg, hogy milyen az idei nyár a tónál. A riportból többek között kiderült, hogy van olyan lángosos, aki azért nem tudja kinyitni a bódéját, mert egyszerűen nettó 300-400 ezer forintos fizetésért sem talál embert, aki sütné a lángost.

A riportban megszólalt például Németh Tamás, mesterszakás is, aki legfőképp arról beszélt, hogy az emberek manapság inkább hosszú hétvégékre mennek csak a Balatonhoz, nagyon ritkák az egy hetes utazások, amik következtében bár a hétvégék erősek, a hétköznapok árbevétele meg sem közelíti a Covid előtti időszakot. A videóban megszólalt egy gocart pálya tulajdonosa is, aki szerint napi 100 000 forint lenne az a bevétel, amivel nem kellene aggódni a pálya fenntartásán a bérek kifizetésén, ettől azonban 40 ezerrel el van maradva idén.

Dobai András, pizzériatulajdonos arról beszélt, a legnagyobb probléma a szakképzett munkaerő elvándorlása a vendéglátásból. Mint mondta, azokakat akiket a vírus miatt kitettek, nyilván nem otthon ültek, hanem elmentek más ágazatba dolgozni, ahol tisztes bért kaptak. Közül sokan egyáltalán nem tértek vissza. A vendéglátós szerint a legnagyobb bajt az okozta a magyar vendéglátásba, főleg a Balatonnál, hogy a 2018/2019-es turisztikai csúcsévekben a vállalkozások elköltötték a pénzeiket. Sokat fejlesztettek, beruháztak, új helyeket nyitottak, nem képeztek tartalékot, ez pedig drámain visszaütött a koronavírus-világjárvány kirobbanásakor. Arról nem is beszélve, hogy a külföldi turisták is szinte teljesen elmaradnak idén. Dobai András szerint visszaépülésről maximum 2022 nyarán lehet majd beszélni.

Címkék:
Balaton, vendéglátás, munkaerőhiány, koronavírus-járvány, koronavírus-válság,