Mi a CEO rövidítés jelentése? Tudd meg, mi az a CEO és mi a CEO jelentősége egy szervezet életében!

Pénzcentrum2021. március 24. 21:02

Az egyéni vagy társas vállalkozóktól eltekintve a legtöbb magyar ember valamilyen cég, szervezet részét képezi, ahol az alkalmazottak egy meghatározott ranglétra fokain állnak. Mondanunk sem kell, minél nagyobb egy cég, annál több a fokozat, különböző szegmenseket különböző vezetők irányítanak, így könnyen előfordulhat, hogy egy beosztottnak akár 3-4 főnöke is lehet. A céges tápláléklánc csúcsán rendszerint a CEO áll, egy olyan személy, aki nélkülözhetetlen a sikeres vállalkozás életében. Na de mégis, mi a CEO rövidítés jelentése, ki a CEO és mi a CEO tisztségének a lényege?

Cikkünkben utánajárunk, milyen fontos, kiemelt felelősségű pozíciók találhatók egy cég hierarchiájában, ezen belül eláruljuk, ki a CEO nevű pozíciót betöltő személy és hol helyezkedik el a CEO a munkahelyi ranglétrán. Amellett, hogy megtudhatod, mi az a CEO, avagy mi a CEO jelentése (és mi a CEO rövidítés jelentése), azt is eláruljuk, mik a CEO feladatai, hogyan lehet valakiből CEO és milyen szinten kell felelősséget vállalnia a CEO nevezetű vezetőnek!

Mi az a CEO?

A CEO az egyik legfontosabb dolgozó egy cég életében: a CEO nem más, mint a vezérigazgató, kisebb vállalkozás esetén az ügyvezető igazgató. A vezérigazgató, másnéven a CEO a vállalat legmagasabb szintű operatív vezetője, döntéseivel személyesen felel a vállalat sikerességéért, az egyes területek működéséért. A CEO az egyik legtöbb felelősséggel járó pozíció - mivel vezérigazgatóként a vállalat lépéseiért neki kell kiállnia és felelősséget vállalnia –, így rendszerint a CEO jutalma magas fizetés és egyéb kiemelt értékű juttatások.

Mi a CEO rövidítés jelentése?

A sokat emlegetett mozaikszóra visszatérve, nézzük, pontosan mi az a CEO, mi a CEO jelentése! A CEO rövidítés jelentése angolul „chief executive officer” – ennek a kifejezésnek nálunk nincs igazán értelme, magyar megfelelője szimplán a vezérigazgató.

Ki a CEO és milyen feladatokat lát el?

Ahogy a fentiekben is írtuk a CEO jelentése kapcsán: a CEO a vállalat első embere, egyben fő döntéshozója – éppen ezért, a fontos döntések kapcsán őt terheli a legnagyobb felelősség is, hiszen a CEO az, aki a szervezet életében pontot tesz a mondat végére. Mivel a CEO felel a vállalat sikerességéért, őt vonják felelőségre a vállalat sikertelen lépései és azok negatív következményei (pl. bevételek visszaesése) kapcsán. Ahhoz, hogy a CEO döntést hozhasson, képesnek kell lennie az egész szervezet működését átlátni: mi a helyzet a vállalat pénzügyeivel, a munkaerőkiválasztással, hogyan működik a szervezet marketingterve, mi történik a kutatási, fejlesztési részlegen, hogyan áll a cég belső kommunikációs struktúrája.

Milyen munkát végez a CEO?

A CEO pozíciója természetéből adandóan a vezető testület részét képezi, fontos szerepet tölt be az igazgatóságban és a management terén is. A CEO nem feltétlenül az igazgatóság elnöke, de betöltheti mindkét pozíciót egyszerre, így lehet elnök-vezérigazgató megnevezése is. A CEO munkáját a funkcionális területek vezetői támogatják, akik sokkal inkább részesei a cég mindennapi, gyakorlati működésének. Minél nagyobb a vállalat (pl. multinacionális vállalat) és minél több az alkalmazott, annál több egységre bomlik a szervezet, amelyekben mind kisebb, mind nagyobb vezetők irányítják a dolgozókat – ők is hozhatnak döntéseket, ám minden egyes munkafolyamattal felelnek a fölöttük állónak, végül a ranglétra tetején elhelyezkedő CEO-nak.

Hogyan lehet valakiből CEO, azaz vezérigazgató?

A vállalat első embere a CEO (a CEO rövidítés jelentése: chief executive officer, azaz vezérigazgató) – mivel minden fontos döntésért és sikerért ő felel, a pozíció betöltéséhez nem mindennapi képességű személyre van szükség, aki átlátja a vállalat működését és képes releváns döntéseket hozni bármilyen fontos, sokszor az összes dolgozó életét befolyásoló ügyben. Ha egy alkalmazott kitűzi céljául, hogy CEO szeretne lenni (márpedig sokan vágynak a CEO pozíciójára), el kell árulnunk, hogy csak kivételes esetben, kivételes dolgozók jutnak a ranglétrán ilyen magasra – sőt, még egy felsővezetői karrier is könnyen derékba törhet, ha a munkavállaló rosszul választja meg a lépéseit.

A vállalati előrelépés során az sem mindegy, hogy mekkora a szervezet és milyen az alkalmazottak pozicionálása – inkább vertikális (több lépcsőfok, sok külön fokozatú vezető, pl. egy nemzetközi nagyvállalatnál) vagy horizontális (az alkalmazottak nagyrésze egyenrangú, kevesebb külön fokozatú vezetővel - ilyen pl. egy kisebb magyar cég) a vállalat berendezkedése? Mindemellett a különféle szervezetek életében esetenként változó, hogy a vezetőség hogyan biztosítja a dolgozók előrelépését: egyes munkahelyeken van lehetőségünk feljebb lépni a ranglétrán, máshol, főleg a horizontálisan pozícionált, kislétszámú szervezetek életében erre kisebb az esélyünk.

Hangsúlyozzuk, hogy CEO, azaz vezérigazgató egy – mondhatni univerzális jelleggel - minden vállalat esetében fellelhető vezető (mindig kell valaki, aki összefogja és irányítja a folyamatokat)! Konklúzióként azt tanácsolnánk, hogy ha valaki CEO szeretne lenni, tűzze ki nyugodtan ezt a hosszú távú célt, de mindenképpen hangsúlyozzuk, hogy a CEO pozíciója mögött rengeteg vezetői tapasztalat és meghatározó vezetői képességek rejlenek, amelyeket birtokolnunk kell egy CEO poszt betöltéséhez.

A világ leghíresebb CEO-i

A médiában számtalan alkalommal találkozhatunk olyan multinacionális vállalatok vezetőivel, akik valamilyen CEO, azaz vezérigazgatói pozíciót töltenek be, akár több cég esetében egyszerre. Hogy csak a leghíresebb személyiségeket említsük: a világ legismertebb CEO személyiségei közé tartozik pl. Elon Musk (SpaceX, Tesla, Twitter/X) vagy Jeff Bezos (Amazon).

Címkék:
hr, munkahely, tűz, vállalat, nagyvállalat, vezető, vállalkozó, multinacionális,