Teljes home office, ingyen teszt, létszámkorlát: így készülnek a cégek a második hullámra

Napi.hu2020. augusztus 14. 10:01

Jön a második hullám, az iskola is indul, bár lehet, hogy néha be kell zárni egyiket-másikat. A bankok és biztosítók sem tudják még, otthonról vagy az irodában dolgoznak majd a következő hetekben a munkatársaik, de készülnek a rendkívüli helyzetre. Van, ahol ingyenes covid-tesztet kapnak a dolgozók, máshol kötelező a 14 napos home office a külföldön nyaralóknak, van olyan biztosító is, amelyik pszichológiai tanácsadást ad annak, aki nehezen viseli a karantént.

Egyre többet hallani arról, hogy hamarosan elérkezik a koronavírus-járvány második hulláma is Magyarországra. Az iskolaév eközben elindul, ráadásul az előzetes tervek szerint normál üzemmenetben. Tavasszal már számos bank és biztosító tesztelte a tömeges otthoni munkavégzést, most azt is elmondták, mit terveznek a második hullámban, illetve a tanévkezdés utáni időszakban.

Az OTP Banknál a járvány csúcsidőszakában 4996 munkavállaló dolgozott home office formában, ami nagyjából 50 százalékos arányt jelent - írja a Napi.hu. A fiókhálózat már hetek óta teljes egészében visszatért a normális működésébe. Korábban a járványidőszak alatt a nagyobb ügyfélfogadási pontokon a dolgozók kéthetente váltották a személyes jelenlétet és a távollétet. Egyes területeken ez a kéthetes váltás még mindig megvan.

Jelenleg is vizsgálja a bank vezetése, hogy mi lehetne majd az irodai és az otthoni munkavégzés ideális aránya hosszú távon: ha egy munkakör lehetővé teszi, a dolgozóknak a jövőben ugyanúgy lesz lehetősége otthonról dolgozni. A munkavállalói elkötelezettség növelésében továbbá az egészségvédelmi szempontok, a kollégák fizikai és mentális védelme is kiemelten fontos területek lesznek.

A Budapest Bank budapesti és békéscsabai központjaiban 2020. augusztus 1-jétől ismét 100 százalékos létszámmal dolgoznak, de vezetői hozzájárulással számos területen lehetővé teszik munkatársak számára, hogy továbbra is élhessenek az otthoni munkavégzés lehetőségével. A két központban az ülésrend kialakításánál 2 méteres távolságot kell biztosítani, így minden második asztalnál lehet dolgozni. A második hullámra készülve egyelőre annyit mondott a bank, hogy "folyamatosan figyeljük a járványhelyzettel kapcsolatos információkat, annak alakulását, az esetleges további lépéseket pedig ezek alapján határozzuk majd meg".

Az Erste Bank jelenleg is minden munkatársa számára biztosítja a home office lehetőségét, és ezzel a többség él is, a székház kihasználtsága jelenleg töredéke a korábbinak. Aki visszatért az épületbe, és kérte, annak adtak védőfelszerelést. A székházba új protokollok vannak a közös terekben, és visszahozták a korábban felszámolt fix munkaállomások rendszerét is. A lazítások után ugyan többen bejártak, mint korábban, de az iskolakezdés után azt várják, hogy a kollégák ismét jóval gyakrabban fognak élni az otthoni munkavégzés lehetőségével, kivéve persze a fiókhálózat vagy a treasury dolgozóit.

A CIB Banknál március közepétől június közepéig a központi épületeikben, illetve a telefonos ügyfélszolgálaton dolgozó kollégák 90 százaléka otthonról dolgozott. Szeptemberig a központok munkavállalói számára továbbra is lehetőség van az otthoni munkavégzésre, önkéntes alapon lehet az irodákba bejárni úgy, hogy egyszerre az adott területen dolgozók maximum 40 százaléka lehet bent, de csak a dolgozók nagyjából 20-25 százaléka szokott egyszerre bent lenni.

A megbeszéléseket és oktatásokat továbbra is többnyire online formában tartják meg, a külföldi utazásokat viszont engedik, de a kormányzatinál szigorúbb karanténszabályok mellett. Aki fertőzött országban jár, és nem hoz két PCR-tesztet, annak 14 napig otthonról kell dolgoznia. A CIB-nél az a terv, hogy szeptembertől nagyobb arányban térnek vissza az irodákba, de a heti többszöri otthoni munkavégzés lehetőségét a jövőben is fenntartanák.

Az MKB munkavállalóinak közel 70 százaléka dolgozott az első hullám idején egyidejűleg home office-ban, és vannak olyan szakterületek ahol minden munkatárs továbbra is home office-ban látja el a feladatát. A visszatérést az irodákba a mindenkor az éppen aktuális közegészségügyi helyzet és az erre vonatkozó ajánlások alapján határozta meg a bank.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Allianznál az első hullám idején csaknem 100 százalékos volt a home office, azóta ez 80 százalékosra csökkent. Egyelőre szeptemberben még teljesen önkéntes alapon történik az irodai munkavégzéshez való visszatérés. Ezt követően - ha a járványügyi helyzet kedvező lesz - október 1-jétől tervezik egy újfajta munkarend kísérleti bevezetését, amelynél 50-50 százaékos lesz az irodai illetve a távoli munkavégzés aránya.

Ha jön a második hullám, akkor persze ez elmarad, és visszatérnek a biztosítónál a nagyarányú otthoni/távoli munkavégzéshez. Az átállást most már akár egy nap alatt meg tudják valósítani, márciusban ugyanerre még nagyjából egy hét kellett.

Az NN Biztosítónál március közepétől a munkatársak mintegy 80, március végétől 100 százalékának biztosították az otthoni munkavégzést. Jelenleg is a munkatársak 80 százaléka távmunkában van. Az iskolakezdés után az irodába bejárók létszámát a járványhelyzethez képest tervezik alakítani. Az eredeti terv szerint ősztől fokozatosan bővítenék a bejárók körét, de a munkatársak igényeit is meghallgatják, és az aktuális helyzetet is mérlegelik kivitelezés előtt.

A Takarékbanknál nem sokan mehettek el távmunkára, Vida József elnök-vezérigazgató ugyanis nem híve az otthoni munkavégzésnek. A hitelintézet ki is lóg a sorból, az első hullám idején is csak a munkavállalóinak 15 százaléka dolgozott home office-ban. Most azokban a munkakörökben, ahol lehetőség nyílik a távmunkára, a munkatársaknak heti egy nap home office-ra van lehetőségük.

A Generali a munkatársak szinte teljes home office történő átállításáról a hazai iskolabezárások bejelentésekor döntött, 96 százalék kezdte meg egyetlen hétvége után a távmunkát. Most is otthonról dolgozik, aki teheti, 50 százaléknál többen nem mehetnek be az irodákba, sokan nem is akarnak. Az 50 százalékos szabály a jövőben is megmarad, sőt ha romlik a vírushelyzet, szigorítások is jöhetnek. A munkatársak többsége a pénzügyi cég felmérése szerint nagyon elégedett az otthoni munkavégzéssel, heti 2-3 napot a járvány után is szívesen dolgoznának otthonról.

Az Uniqánál a visszatérés lépcsőzetes volt, eleinte nem lehetett külső látogatót fogadni, és a liftekben se léphetett be két embernél több. Mára kicsit lazultak az első lépcső szigorú feltételei, de továbbra is betartatnak különféle biztonsági előírásokat, higiénés szabályokat, emellett ingyenes vírusteszttel is támogatják a dolgozókat. Az iskolakezdés utáni fejleményeket a járványhelyzet, illetve a kormányzati lépések tudatában döntik el.

Címkék:
bank, munkavállaló, ősz, dolgozó, vida józsef, második hullám, allianz bank, iskolakezdés 2020 szeptember, koronavírus iskolabezárás, otp treasury,