Előretörnek a magyar nők: csökken a férfitúlsúly a cégvezetőknél

Pénzcentrum2020. március 2. 13:30

Bár még mindig a férfiak vannak többségben a hazai cégtulajdonosok és cégvezetők körében, de a tisztán hölgyekből álló vállalkozások aránya folyamatosan növekszik.HR Revolution 2020 konferenciaVörös riadó! A hagyományosnak tekinthető munkaerő-piaci problémák mellett új kihívások, és a makrogazdasági folyamatok kifutásának sokszínű következményei borzolják a cég- és HR-vezetők kedélyeit.INFÓ | RÉSZLETEK

A hazai vállalkozások 14 százalékában már minden tulajdonos és cégvezető a szebbik nem soraiból kerül ki. Első ránézésre nem magas a szám, de 2010-ben még csak 10 százalék körül volt ez az arány, így arányaiban a növekedés igen jelentős. A férfiak túlsúlya ugyanakkor igen erős továbbra is. Jelenleg a hazai vállalkozások felének minden tulajdonosa és minden cégjegyzésre jogosultja férfi - derült ki az Opten adataiból.

A nemek vizsgálatában azonban mégiscsak a legfigyelemreméltóbb tény, hogy a vegyes vállalkozások aránya erős visszaesésben van. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy a cégszám csökkenéssel a mikrovállalkozások aránya csökken. Így a cégbázison belül egyre magasabb a nagyobb vállalkozások aránya, amelyek általában több tulajdonossal és több cégjegyzésre jogosulttal is rendelkeznek, így elméletben a vegyes vállalkozások arányának nőnie kellett volna. Ezzel szemben azonban egyre több a tisztán férfi és tisztán női vállalkozás. Úgy tűnik, a homogén felső vezetői szerkezetben jobban bíznak a vállalkozók.

A vegyes szerkezetek visszaesése azért is érdekes, mivel megbízhatóság szempontjából ez a legerősebb szegmens. A menedzsmentben hölgyeket és férfiakat is felsorakoztató vállalkozásoknak csupán 6 százaléka ellen indul végrehajtás egy év alatt, míg a tisztán férfi és tisztán női cégeknél ez az arány 10 százalék feletti.

A nemek aránya ugyanakkor ágazatonként jelentős eltérést mutat. A tisztán hölgyekből álló cégek az Egyéb szolgáltatási szegmensben vannak a legtöbben, ahova többek között az érdekképviselettel és a személyi szolgáltatással foglalkozó vállalkozások tartoznak. Az oktatásban és az egészségügyi szolgáltatásban szintén az átlagnál magasabb a teljes női menedzsmentet felvonultató cégek aránya. Talán nem meglepő módon az energetika, az építőipar és a bányászat a legférfiasabb szektor. Ezekben az ágazatokban 65 százalék feletti a tisztán férfi tulajdonosi körrel és menedzsmenttel rendelkező cégek aránya.

A regionális eloszlást vizsgálva a tisztán női vállalkozások Budapesten, Bács-Kiskun, illetve Csongrád megyében találhatók meg arányaiban többen. A tisztán férfias vállalkozások tekintetében Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye erős, de a fővárosban is magas az arányuk. A vegyes vállalkozásokat nézve pedig érdekes módon Tolna megye kiemelkedő, míg arányaiban a legkevesebb vegyes vállalkozás Budapesten található.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amennyiben céghez kötődés típusa szerint osztályozzuk a nemeket, akkor is erős differencia mutatható ki. Érdekes jelenség, hogy a tulajdonosok között arányaiban erősebb a hölgyek szerepe, mint a cégjegyzésre jogosultak között. Ez azt jelzi, hogy a hölgyek sokszor megtehetnék, hogy a cégvezetést maguk intézzék, vagy akár hölgytársaikra bízzák, de sok esetben mégis a férfiaknak engedik át a cégvezetői szerepköröket.

A társas vállalkozásokon túllépve, az egyéni vállalkozók körében is magas a hölgyek aránya. Az arányuk itt 40 százalék feletti, azaz egyéni vállalkozóként valamivel bátrabban vállalkoznak a hölgyek, mint férfi társaikkal közösen, társas vállalkozásokban.

Címkék:
hrcentrum, vállalkozás, nők, opten, női vezetők,