Brexit: 2021-től már csak angolul tudó, szakképzett külföldieket várnak a britek

24.hu2020. február 19. 09:01

A brit kormány az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló új, egységes bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság január 31-i megszűnése után kezdődött 11 havi átmeneti időszak lejártával, vagyis 2021 januárjától.

A szerdán közzétett szabályozási elvek alapján a kritériumok teljesítésével 130 pont szerezhető, amiből 70 pontot mindenképpen gyűjteni kell ahhoz, hogy a brit hatóságok jóváhagyják a külföldi kérelmező munkavállalási folyamodványát.

A tervezett rendszer lehetőséget ad arra, hogy ha a kérelmező bizonyos kritériumokat nem teljesít, az így kieső pontszámokat más előírások teljesítésével pótolja. Ez azonban nem mindegyik kritériumra érvényes, vagyis vannak olyan előírások, amelyeknek mindenképpen meg kell felelni.

Ezek közé tartozik, hogy a kérelmezőnek bizonyítania kell a betöltendő álláshoz megkívánt angol nyelvtudást - ez 10 pontot ér -, hatóságilag jóváhagyott munkáltatótól származó érvényes állásajánlatot kell bemutatnia (20 pont), és demonstrálnia kell azt is, hogy megvan az adott állásajánlathoz előírt szakképesítése (szintén 20 pont). E három feltétel hiánya nem pótolható más előírások teljesítésével.

Az új rendszer kimondott célja az alacsony szakképzettségű külföldi munkaerő foglalkoztatásának megszüntetése.
Címkék:
hrcentrum, kivándorlás, nyelvtudás, szakképzés, anglia, munkavállalás, brexit, brit,