Lassan elfogynak a magyar melósok: súlyos a helyzet, tízezrek tűnnek el

Pénzcentrum2019. szeptember 25. 12:05

Folyamatosan fokozódik a munkaerőhiány, főként demográfiai okok miatt évente 40 ezerrel kevesebben dolgoznak itthon. A társadalomban rejlő tartalékok gyakorlatilag elfolytak, ezért újfajta stratégiára van szükség a döntéshozók részéről - hangzott el a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetségének közös sajtótájékoztatóján.A Portfolio november 20-i konferenciáján a munkavállalóbarát szervezet és környezet kialakítása lesz fókuszban. Részletes program, jelentkezés itt: Big Office HR Brand Day

Szakszervezet és munkáltatói szövetség közös fellépése páratlan a magyar közéletben, egy újfajta megközelítéssel együttes javaslatokat tesznek le az asztalra, mely jó például szolgálhat a későbbiekben is - mondta el Dr. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelönke.

A tartalmi javaslat

Ma már a munkaerőhiány evidenciának számít, demográfiai okok miatt folyamatosan fokozdik 200-250 ezer fő hiányzik . ez a szám évről évre nő, hiszen 40 ezerrel kevesebb a munkaerő, ebben nincs bent a kivándorlás.

Az utóbbi időben születtek intézkedések ugyan hozzájárultak, hogy megnövekedjen a munkaerőkínálat, bevonódjanak új csoportok, nyugdíjasok, kismamák, de túl sok tartalék már nincs a társadalomban.

Hosszú távon a termelékenység növekedése lehet a kulcs: erre tett most a két szervezet közös javaslatot. Kitérnek arra is, miképp lehetne a területi egyenlőtlenséget csökkenteni: ezen a területen a lakhatás lehet a legnagyobb akadály. Ezt az állam is felismerte, folyik már a munkásszállás program, de komoly járulékfizetési kötelezettség terheli. A javaslat szerint ezt inkább normál működési költségként kellene kezelni.

Ágazatonként, szegmensenként is érdemes analizálni a helyzetet. Sokan dolgoznak a költségvetési szférában, messze az uniós átlag felett - ezt felül kell vizsgálni, hatékonyabbá kell tenni. A magyar gazdaságnak különböző ágazataiban más-más intenzitással dolgoznak, éppen ezért érdemes lenne oda csoportosítani a munkaerőt, ahol nagy a hiány.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Feketemunka

Óriási gond a feketén, szürkén foglalkoztató vállalkozó - minden szereplőnek fontos, hogy a kormány fellépjen a illegálisan működő cégek ellen. Az ellenőrzési rendszert is szigorítani kell, ahogy a munkaügyi ellenőrzéseket is.

Azon vállalatok küzdenek munkaerőhiánnyal, akik áron alul alkalmazzák a munkaerőt - idézett egy kutatást Palkovics Imre a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Véleménye szerint a hatékony beavatkozás segíthet, a finomhangolás enyhíthet a közös problémáinkon.

Címkék:
hrcentrum, fizetés, magyarország, munkaerő, demográfia, munkaerőhiány, fekete munka, munkástanácsok országos szövetsége, munkaadók és gyáriparosok országos szövetsége,