Több tízezer magyar diplomáját nem lehet kiadni: fontos dolog hiányzik hozzá

Magyar Hírlap2019. június 28. 09:00

Több mint százezren vannak azok, akiknek azért nem lehet kiadni a diplomát, mert nem teljesítették az előírt nyelvvizsga-követelményeket - tudta meg a Magyar Hírlap.

Június végéig összesen 93 415 olyan régi típusú egyetemi és főiskolai, alap-, illetve osztatlan képzést tartott nyilván a Felsőoktatási Információs Rendszer, amely esetében az oklevelet nyelvvizsga hiánya miatt nem adták ki - közölte a lap megkeresésére az Oktatási Hivatal (OH). 8139 mesterszakos hallgatónak sincs meg a diplomakiadáshoz szükséges bizonyítványa.

Az OH közölte, hogy 2018-ban és 2019-ben - a június 11-i adatok alapján - összesen 10 567 oklevelet adtak ki olyan alap-, mester-, osztatlan, valamint korábbi egyetemi és főiskolai képzéseken, amelyek esetében a hallgatók a kimeneti vizsgát követően több mint harminc nappal mutatták be a nyelvvizsga követelmények teljesítését igazoló nyelvvizsgájukat.

Hitelre van szükséged? A Pénzcentrum kalkulátorával könnyen megtalálhatod a legolcsóbb megoldást!

A kormány 2014-ben indította a diplomamentő programot, amely azoknak a nyelvtanulását támogatta, akiknek kizárólag a nyelvvizsga hiánya jelentette az akadályt a diploma átvételéhez, és már nem rendelkeztek hallgatói jogviszonnyal. A 2015-ben lezárult program tavaly novemberben újraindult, a diplomamentő II. négyszázmillió forint állami támogatásból valósul meg, a képzési támogatás mértéke fejenként maximum háromszázezer forint lehet. A tanfolyamokon angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvet lehet tanulni. A mostani körben összesen 1759-en pályáztak, közülük 1160 fő pályázata volt érvényes.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A résztvevőknek legkésőbb 2020. már­cius 31-ig be kell mutatniuk megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványukat.

Címkék:
hrcentrum, diploma, nyelvvizsga, nyelvtanfolyam, nyelvtanulás, diplomamentő program, egyetemisták, diplomamentés,