Ennyit keres egy felszolgáló a legendás budapesti New York Kávéházban

Pénzcentrum2019. május 21. 16:40

Csúcsokat döntöget a munkaerőhiány a térségben, a vendéglátóipar pedig kifejezetten mostoha kürülmények között van: alig van szakképzett pincér, szakács. Éppen ezért egyre több munkaadó ma már nyíltan kommunikálja a béreket, hogy ezzel is felkeltse a jelentkezők érdeklődését.

Nem csak Magyarországot, de az egész régiót évek óta munkaerőhiány sújtja, több mint 80 ezer munkavállalóra lenne szükség azonnal a magyar gazdaságban - tűnik ki a KSH adataiból. A valós szám azonban még ennél is több lehet. Különösen a vendéglátás sínyli ezt meg: szinte alig maradt itthon szakképzett munkavállaló.

"A munkaerőhiány komoly kihívást jelent a vendéglátóknak, és folyamatosan keressük a megoldást a problémára" - mondta el korábban a Pénzcentrumnak Kovács István, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöki tanácsadója.

A vendéglátásban és a szállásadás ágazatban a KSH adatai alapján az átlagkeresetek a nemzetgazdasági átlag kétharmada körül vannak. Tehát nyilvánvalóan emelni kell a fizetéseket, ám ennek határt szab a vállalkozások jövedelmezősége, mely az elmúlt évek növekvő vendégforgalmának köszönhetően javult, de még mindig van hová fejlődnie - fejtette ki a szakember.

Úgy tűnik vannak már olyan helyek, ahol tudják, mennyire értékes a szakképzett, nyelvet beszélő munkaerő, és hajlandóak is megfizetni. 

A New York Kávéház 2011-ben egy nemzetközi, színvonalas verseny során elnyerte "A Világ Legszebb Kávéháza" címet. Az immár 120 éves építészeti csoda napjaink egyik közkedvelt turistalátványosságává vált.

De a világ legszebb kávéházát sem kerüli el a munkaerőhiány, a honlapjuk tanúsága szerint jelenleg 7 pozícióba is keresnek szakembereket:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Bankett szakács
  • Ültető Host/Hostess
  • Báros
  • Pultos
  • Bankett felszolgáló
  • Reggeliztető szakács
  • Felszolgáló

Minden hirdetés kifejezetten pontos és korrekt, melyben nem csak az elvárások vannak precízen rögzítve, hanem a feladatok és a munkakörök leírása, a ledolgozandó munkaórák. Sőt, a kezdő fizetések is nyilvánosak.

Ültető hostessként 8 órás munkarendben nettó 255 ezer forintot lehet keresni havonta, bankett szakácsként havi 200 órában 270 ezret, bárosként 305 ezret, szervizbárosként havi 295 ezret, a reggeliztető szakács havonta nettó 240 ezret, egy felszolgáló pedig 260 ezret visz haza havi 20-22 munkanappal, napi 8,5 órás munkával. 

Persze a gyakorlat és az angol nyelv társalgási szintű ismerete alapfeltétel, mivel rengeteg turistát vonz ezt a híres épület.

Címkék:
hrcentrum, pénz, karrier, fizetés, munkaerőhiány, felszolgáló,