Rohamosan csökken a közmunkások száma: milliárdokat spórolhat a kormány

Világgazdaság2019. április 23. 09:30

Keveset költött idén a kormány a közmunkaprogramra: januárban és februárban összesen alig 12 milliárd forintot. Ennek oka a re­kordalacsony közfoglalkoztatás, januárról februárra 1,2 százalékkal, a tavaly februári adatokhoz képest pedig 23,6 százalékkal csökkent a promgramban résztvevők száma.

A Belügyminisztérium adatai szerint a második hónapban az átlagos létszám 117 831 fő volt, amelynél alacsonyabb adatot utoljára 2014 májusában mértek. Akkor abban a hónapban 113,6 ezer főre esett vissza a közfoglalkoztatottak száma, tartósan azonban 2013 óta nem voltak ilyen kevesen a programban. Januárhoz képest 1,2 százalékos, tavaly februárhoz képest pedig 23,6 százalékos csökkenés.

Idén februárban 4953 fő lépett be a közmunkaprogramba, akiknek kétharmada a hosszabb időtartalmú - akár 12 hónapos - programokba került. Mivel a kilépők száma jelentősen visszaesett, egyelőre leállhat a létszám csökkenése, és stagnálhat a százezer fő feletti szinten. A tavaszi hónapokban induló idénymunkák miatt lehet esetleg további csökkenésre számítani. A 117,8 ezer közmunkásból 55 ezer dolgozik a hosszú távú programokban, ők valószínűleg még további egy évig bent maradnak a programban. 

Februárban 5,8 ezer fő lépett ki a közmunkából, ez januárhoz képest 32 százalékos, a tavaly februári adathoz mérten pedig 84 százalékos csökkenést jelent, ettől függetlenül lenne tere a további csökkenésnek.

A rendszerben a legtöbben az ország elmaradottabb keleti megyéiben jellemző: 22,9 ezren Borsodban, 21,5 ezren Szabolcsban dolgoztak, Hajdú-Bihar megyében pedig 11 ezer főt regisztráltak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címlapkép: MTI/Marjai János

Címkék:
közmunka, közfoglalkoztatás, penzcentrum, rekord, belügyminisztérium, közmunkaprogram, hr centrum, közmunkások száma,