Ezt nem lehet letagadni: rekordkeveset keresnek a magyar melósok az EU-ban

NapiCsárt2019. április 11. 14:31

Rekordalacsony, mindeössze 2 943 forint volt a cégek egyetlen munkaórára eső bérköltsége Magyarországon 2018-ban. Ezzel az EU negyedik legolcsóbb országa voltunk, mögöttünk sorrendben már csak Litvánia, Románia és Bulgária tanyázott. A különbségek ráadásul bődületesen nagyok az Európai Unióban, az éllovasoknál egyetlen munkaóra bérköltsége ugyanis 4-5-ször magasabb, mint hazánkban.Erről is szó lesz a Portfolio HR Revolution 2019 konferenciáján. ÁTTEKINTÉS   |   RÉSZLETES PROGRAM   |   ÁRAK   |   JELENTKEZÉS

2018-ban az egy órára jutó átlagos munkabérköltség az EU gazdaságában (a mezőgazdaság és a közigazgatás kivételével) 27,4 euró volt, míg az euró övezetben 30,6 - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. Az MNB hivatalos devizaárfolyamán forintosítva ez 8 795, illetve 9 822 forint. Ezzel szemben 

Magyarországon mindössze átlagosan 2 943 forint volt a 10 főnél több embert foglalkoztató vállalatoknak egyetlen munkaóra bérköltsége.

Ezzel az eredménnyel abszolút az EU egyik legolcsóbbjai vagyunk. Nálunk kevesebb egy órányi munkabérköltséggel csak Bulgáriában, Romániában és Litvániában kell számolniuk a cégeknek. 

Loading...

Ha megnézzük az EU-s statisztikákat, láthatjuk, hogy óriási különbségek mutatkoznak az egyes országok között. És hogy Nyugat- illetve Kelet-Európa között óriási a szakadék. Az éllovas Dániába például 4,7-szer többe kerül egy munkaóra bérköltsége, mint Magyarországon, de Ausztriában is 3,7-szer nagyobb a munkabérköltsége egy cégnek, mint itthon. Azt is érdemes megjegyezni, hogy 

hazánkban a munkabér költségek 80,2 százaléka megy kifejezetten a bérekre, és 19,8 százaléka fedezi az egyéb költségeket.

Az is sokat mondó adat, hogy a környező országok közül csak Románia olcsóbb nálunk, Horvátországban, Szlovéniában, de még Szlovákiában is többe kerül a cégeknek egy munkaóra kifizetése, mint Magyarországon. Igaz Horvátországban alig 1 euróval magasabb az egy munkaórára jutó bérköltség, de Szlovákiában már 2,4 euróval többel kell számolni. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

10 év, hosszú idő

Az Eurostat friss jelentéséből kiderül az is, hogy mennyit változott 10 év alatt 1 órányi munka bérköltsége Magyarországon a 10 főnél több embert foglalkoztató cégek tekintetében. 

Loading...

Az áttekintésből látszik, hogy Magyarországon az elmúlt 10 évben folyamatos volt a munkabérköltség emelkedése, na de persze volt is honnan. Ezzel együtt azt fontos elmondani, hogy a nem euró-övezetben lévő országok közül 2017-ről 2018-ra nálunk nőtt a második legnagyobb mértékben (9,8 százalékkal) az átlag munkabérköltség Románia után. 

Címkék:
hrcentrum, pénzcentrum.hu, európai unió, eurostat, eu, jelentés, bérköltség, devizaárfolyam,