Négyszeres bérnövekedés: magasan túlszárnyalja hazánk az uniós átlagot

Pénzcentrum2019. március 21. 09:31

A járulékcsökkentésnek hála magasabb béreket tudtak kigazdálkodni a munkáltatók 2018-ban Magyarországon: 12 százalékkal emelkedett a bruttó kereset - derült ki a a legújabb vállalati statisztikákból. Az uniós statisztikai hivatal adatai szerint az EU-ban Magyarországon nőhettek a legnagyobb mértékben a bruttó bérek. 

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat a munkáltatói bérköltségváltozást vizsgálta, az eredményekből pedig kiderült, hogy a 28 uniós tagállam közül 2017-hez képest Magyarországon nőhettek legnagyobb mértékben a bruttó keresetek - írta a Magyar Nemzet. Igaz, Romániában többet fordítottak a cégek a fizetések emelésére, de a magasabb elvonás miatt ebből kevesebb jutott a dolgozóknak. 

2018-ben Magyarországon jelentős bérfelzárkózásvalósulhatott meg, a járulékcsökkentéseknek köszönhetően. A munkavállalók 11,9 százalékos bérnövekedését úgy tudták végrehajtani a vállalatok, hogy ez csak 9,6 százalékos összköltség-növekedéssel járjon.

A kedvező eredménynek a magyarázata a tavaly januárban végrehajtott, a munkaadókat a bruttó béren felül terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentése.

Ezzel a bérnövekedés hazánkban az uniós, 2,7 százalékos átlag négyszerese.

A közszféra teljes, bérekre fordított költsége a költségvetés terhére 11,1 százalékkal volt magasabb, mint 2017-ben, a büdzsé által finanszírozott bruttó kereset pedig 13,3 százalékkal nőtt. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vállalati szféra 9 százalékkal növelte a ráfordítását a tavalyihoz képest, a versenyszférában pedig átlagosan 11,3 százalékkal emelkedtek a bruttó keresetek.

Júliustól várhatóan újabb két százalékponttal csökken a munkaadói járulék, így folytatódhet ez a munkáltatóknak és munkavállalóknak egyaránt kedvező folyamat. 

Címkék:
bér, unió, béremelés, kereset, penzcentrum, statisztika, bérnövekedés, munkaadói járulék,