Itt a lesújtó jelentés: kétkezi melósként gályázik sok magyar nyugdíjas

NapiCsárt2019. március 6. 11:19

A munkában álló magyar nyugdíjasok több mint 60 százaléka fizikai munkát végez: a legtöbben könnyebbet. Kiderült, hogy ebben az EU-s átlag fölött vagyunk, és arra is fény derült, hogy melyik országban kell a legkevesebb idősnek fizikai munkával kiegészítenie a nyugdíját.

A dolgozó magyar nyugdíjasok több mint 60 százaléka végez valamilyen fizikai munkát: 59,9 százalékuk könnyű, 1,6 százalék pedig nehéz fizikai melósként egészítette ki a nyügdíját az Eurostat 2017-es adatai alapján. Érdekesség, hogy a dolgozó nyugdíjasok csupán 5,9 százaléka végez álló munkát, míg ülőmunkában 32,5 százalék dolgozik.

Az uniós átlag a nehéz fizikai meló tekintetében 1,7 százalék, könnyebben megterhelő munkát pedig a dolgozó nyugdíjasok 52,7 százaléka végez az EU-ban. Az álló munkát végző nyugdíjasok aránya majdnem háromszorosa az itthoninak, 14,3 százalék, míg az EU-s nyugdíjasok 31,3 százaléka ülőmunkát végez.

Loading...

A legtöbb nehéz fizikai munkát végző nyugdíjas Norvégiában van (7,5%), az íreknél ez az arány 4,3 százalék, Romániában pedig 2,8. A lista másik végén Litvánia és Ciprus áll 0,3 százalékkal, Olaszországban is csak a nyugdíjasok 0,7 százaléka végez nehéz fizikai munkát. Könnyű fizikai munka tekintetében a franciák állnak az élen 74,9 százalékkal, a második legtöbb könnyű fizikai munkát végző nyugdíjas Horvátországban van (69,3 százalék), a hollandoknál pedig 69,2 százalék az arány.

Ezzel szemben a spanyoloknál vannak a "leglustább nyugdíjasok", legalábbis csak 13,6 százalék végez könnyű fizikai munkát, nehezet pedig mindössze egy százalék. Ugyanakkor az álló munkáknál épphogy ők az elsők: a dolgozó idősek 49 százaléka ezt csinálja.

Kiderült, hogy ülőmunkát az Észtországban dolgozó nyugdíjasok 52,8 százaléka végez, a csehek 50,6 százalékkal másodikak ebben a tekintetben, a lengyelek nem sokkal lemaradva, 50,5 százalékkal a harmadikak.

Nincs más választás, csak a meló

A januári adatok szerint Magyarországon nagyjából 75 ezer nyugdíjas dolgozik, és a kormány azt várja, hogy 2019-ben még több tízezren térnek vissza a munka világába. Az év eleje óta élő új közteherviselési szabály szerint a nyugdíjasoknak jelenleg már csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük, a járulékkal nem kell foglalkozniuk. Ez a kabinet szerint mintegy 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek.

Ahogy a Pénzcentrum korábban is megírta, országosan egyre több nyugdíjas szorul rá, hogy valamilyen mellékes után nézzen, mert csak a járadékból nem tudna megélni. A relatív jövedelmi szegénység a nyugdíjasok körében 10 százalékra emelkedett 2017-ben a korábbi 9,1 százalékról, míg 2010-ben még csak a nyugdíjasok 4,6 százalékát érintette ez a probléma - derült ki a KSH adataiból.Ijesztő, hogy 2017-ben közel 5 ezren voltak, akik 10 ezer forintnál is kevesebb állami nyugdíjat kaptak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sok nyugdíjasnak nem marad más esélye, mint az, hogy valamiféle könnyű munka után nézzen. Ezt segíti elő a 2017-ben életre hívott nyugdíjas szövetkezetek, melyek segítségével a nyugdíjasok egyre könnyebben tudnak munkát találni és vállalni.

Ennyiért gürizhetnek napi 8 órában

Korábban több alaklommal is megnéztük, hogy milyen lehetőségeik vannak a dolgozni vágyó nyugdíjasoknak. A hirdetéseket böngészve kiderült, hogy a nagy áruházláncok szinte mindegyike kínál poziciókat kasszásoknak, árufeltöltőknek, ahová az idősebbek jelentkezését is várják. A CBA-nál még érdeklődtünk is, mert ők kifejezetten nyugdíjasokat kerestek egy hirdetésben. Telefonon keresztül azt az információt kaptuk, hogy napi 8 órás munkábal nettó 130-140 ezer forintot is meg lehet keresni.

A boltok mellett benzinkutakra, vagy hűtőházi csomagolónak is elmehetnek a nyugdíjasok. Emellett egy sofőrszolgálat hirdetését is megtaláltuk, akik napi 7000 forintot fizetnek az estétől hajnalig tartó munkáért.

 

Címkék:
hrcentrum, eurostat, fizikai munka, nyugdíjasok, napicsárt,