Tömve van a magyar légtér: csak legyen, aki irányítja a gépeket

Világgazdaság2018. július 24. 09:30

Egy év leforgása alatt közel 10 százalékkal megnövekedett a fejünk fölött repülő gépek száma, ám a magyar légtérbe belépő gépeknek csupán a tizede landol valamelyik hazai reptéren. A légiirányítók egyelőre még bírják a terhelést, de munkaerőbővítésre lenne szükség - derül ki a Világgazdaság cikkéből.


Mivel július és augusztus hónapokban még tovább növekszik a forgalom, így nem kizárt, hogy év végére akár egymillió gép is áthaladhat a légterünkön - közölte a a HungaroControl (HC) Zrt. Ezeknek nagyjából a tizede száll le hazánkban, ám még így is komoly megterhelést jelentenek a földi irányításnak.

A járatok nagy mértékű növekedésének több oka is van, ezek közül az egyik legfontosabb a fapados járatok térhódítása, ugyanakkor az öböl menti államok társaságai is folyamatosan sűrítik a járatokat. A légiforgalmi szolgáltató munkatársai egyelőre bírják a megnövekedett terhelést, de nem titok, hogy szükség lenne létszámbővítésére.

Korábbi cikkeinkben beszámoltuk már, hogy folyamatosan keresnek légiirányítókat, a minimum feltételeket nem is nehéz megugrani, ám a tavalyi évben 700 jelentkező közül mindössze 20-an válhattak légiforgalmi irányító hallgatóvá.

Címkék:
hrcentrum, munkaerőhiány, repülőgép, légiforgalmi irányító,