Magyarország nyomorfalvai: itt élnek a legszegényebb családok

Pénzcentrum2018. július 15. 17:30

Ezek voltak 2018 28. hetének legfontosabb, legérdekesebb, és legolvasottabb hírei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre.

Magyarország nyomorfalvai: itt élnek a legszegényebb családok

A KSH adatai szerint 320 ezer forint felett a bruttó átlagfizetés Magyarországon. Alaposabban is górcső alá véve a helyzetet viszont kiderül, hogy a jól kereső kevesek húzzák fel az átlagot. Amennyiben pedig földrajzi bontásban vizsgáljuk a jövedelmi viszonyokat, még aggasztóbb a kép. A legszegényebb magyar településeken élők gyakorlatilag "vegetálnak".

Súlyos ütést kapott Magyarország: úgy néz ki, befellegzett a jövőnknek

Egy vezető amerikai üzleti iskolából, média cégből és tanácsadó vállalatból álló csoport elkészítette a világ legjobb országait rangsoroló Legjobb Országok 2018 toplistát. Jó hír, hogy Magyarország egyáltalán felkerült a listára, ha viszont a részleteket nézzük, akkor kevés okunk van az örömre, a jövőnknek egyenesen befellegzett.

Az ország luxustelepülései: itt élnek a leggazdagabb családok

Igencsak erőteljes a társadalmi rétegek polarizációja Magyarországon; és a folyamat földrajzilag is egyértelműen nyomon követhető. A "luxustelepüléseken" ugyanis hozzávetőlegesen 2-2,5-szer magasabb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a legleszakadtabb járásokban. Mutatjuk, hol és átlagban mennyi pénzből élnek manapság a leginkább jómódú magyar családok.

Dinnyeválság a magyar földeken: ott rohadhat az egész termés?

Javában tart a dinnyeszezon, már megjelent a magyar gyümölcs a piacokon és az üzletekben is. Utánajártunk, nagyjából milyen árakra számíthatnak a vásárlók, milyen árakra a termelők. Kiderült, a felvásárlói ár mellett a munkaerőhiány is megkeseríti a hazai termelők mindennapjait, hiába kínálnak jó órabért, nincs aki dolgozzon a földeken.

Újabb ásványvizet vontak vissza: fogyasztásra alkalmatlan, ne idd meg

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - lakossági bejelentés alapján végzett helyszíni vizsgálatot követően - elrendelte a 2019.11.25. minőség-megőrzési idejű San Benedetto Oligominerale Naturale megnevezésű, 1,0 literes PET palackos kiszerelésű ásványvíz forgalomból történő kivonását. A hatóság döntését elsősorban a termék kénhidrogénre emlékeztető mellékszaga indokolja, amely miatt az ital fogyasztásra alkalmatlannak minősül. A Nébih kötelezte az ásványvíz magyarországi forgalmazóját, a VízSztár Kft.-t, hogy 2018. július 25-ig valamennyi üzleti partnerétől hívja vissza a fenti paraméterekkel rendelkező italokat.

Kiderült a cukortitok: ezzel etetik a gyanútlan magyarokat

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Napjainkban a kristálycukor ára rohamosan csökken Magyarországon. Az árakat fürkészve koránt sem mindegy azonban, hogy fehér répacukorról vagy barna nádcukorról van-e szó. Előbbi kilója ugyanis alig több 200 forintnál manapság, utóbbiért azonban ugyanazon bolton belül akár ötször annyi pénzt is elkérhetnek. Ezzel persze alapvetően még semmi gond sem lenne, a probléma viszont ott kezdődik, hogy sokan egészségesebbnek gondolják a barna (színű) cukrot, és ezért hajlandóak akár több pénzt is fizetni érte. Ez, a mai napig sokak fejében élő gondolat azonban hamis, ugyanis egészségügyi szempontból semmilyen különbség sincs a fehér, illetve barna kristálycukrok között. Mutatjuk, miért drágább mégis ennyivel az utóbbi.

Bencés fiúgimnázium a dunántúli dombtetőn: ezt teszik a vétkes diákokkal

Az ország egyik legjobb gimnáziuma áll a Pannonhalmi Bencés Főapátság falai között. Több mint ezer éve folyik oktatás a mai Pannonhalmán, ha nem is olyan formában, mint a mai iskola, melyet a két világháború között alapítottak. A magas színvonal mellett van gasztroszakkör, lehet tanulni autószerelést, szülői engedély mellett pedig bevezetik a diákokat a borkultúrába is. A diákok bent laknak az intézményben, szombat délelőtt még óráik is vannak, mozi kétszer van egy héten. A szexuális visszaélési botrányok óta erősítették a hatalom ellenőrézését, Védelmi Csoportot állítottak fel. Ezekről a témákról is beszélt a Pénzcentrumnak adott interjújában Juhász-Laczik Albin OSB, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium nemrég kinevezett igazgatója. A szerzetes-vezető a digitális átalakulás kihívásairól, a pannonhalmi identitásról és arról is elmondta véleményét, hogy mit kell szem előtt tartani, ha egy diákot a házirend megsértésén, például alkohol- vagy  kábítószer-fogyasztáson kapnak.

Ezért állnak sorban a Tescóban, Lidlben: végre leakciózták a drága termékeket

A KSH legfrissebb statisztikái szerint bizony rengeteg élelmiszer drágult akár több mint 10 százalékkal is az utóbbi egy év során. Ennek apropóján megnéztük, hogy a 28. héten, a drágulással leginkább érintett termékek közül mely nagyáruházakban lehet a legnagyobb akciókkal hozzájutni. Mindezt azért, hogy a hétvégi nagybevásárlás során az átlagos drágulások ellenére se ürüljön ki a vásárlók pénztárcája.

Exportnyugdíjasok: tízezrek léptek le, és élnek a magyar kasszából külföldön

Évről évre nő azok száma, akiknek külföldre utalják a magyar nyugdíjukat. A Pénzcentrum megtudta, 2018 januárjában már több mint 36 ezer idősnek utalták külföldre a magyar nyugdíját. Közülük a legtöbben Németországban élnek. Utánajártunk, mi a legalacsonyabb és a legmagasabb nyugdíjösszeg, amit külföldön élő magyar időseknek folyósít a Magyar Államkincstár.

Lecserélnéd a verdát? Ezeket a 3 éves modelleket messzire kerüld el

14 ezer autótulajdonos visszajelzései alapján készült felmérésből derült ki, melyek a legmegbízhatatlanabb modellek a személyautó-piacon. Az értékelés az alapján készült, hogy milyen gyakran hibásodott meg a maximum három éves autó, mennyire voltak komolyak ezek a hibák, lehetett-e továbbra is közlekedni velük, illetve megjavították-e garanciálisan.

Címkék:
hitel, hrcentrum, biztosítás, karrier, pénzcentrum.hu, nyugdij, összefoglaló, heti összefoglaló, hét cikkei, amerikai átlagfizetés,