Százezer magyar már így dolgozik: mégis sereghajtók vagyunk az EU-ban

NapiCsárt2018. június 20. 19:00

A 15 és 64 év közötti EU-s munkavállalók mindössze 5 százaléka dolgozott általában otthonról 2017-ben. Bár ez az arányszám rendkívül alacsony, a magyar adat még ettől is jócskán elmarad a maga 2,5 százalékával. Ez azt jelenti, hogy hazánkban jelenleg, alig több mint 100 ezer olyan munkavállaló van, aki otthonról, azaz homeoffice-ból tevékenykedik. 

A 15 és 64 év közötti EU-s munkavállalók mindössze 5 százaléka dolgozott általában otthonról 2017-ben - derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. A legnagyobb arányban a holland, luxemburgi és finn, míg legkisebb arányban a bolgár, illetve román melósok dolgoztak otthonról. Mindez a számokban azt jelenti, hogy az első helyen végzett hollandoknál a 15-64 év közöttiek 13,7, míg a románoknál csupán 0,4 százaléka végezte otthonról a munkáját. Ez az eltérés több mint 34-szeres.

Bár az állandóan otthonról dolgozók száma alacsony, a jelentés kitér arra is, hogy azok aránya, akik csak néha dolgoznak otthonról, növekszik. 2008-ban ugyanis még csak 7,7 százaléknyian voltak a néha otthonról munkára jelentkezők, addigra 2017-re 9,6 százalékról lehet beszélni. A jelentés ezen kívül kitér arra is, hogy az otthoni munkavégzés gyakorisága növekszik az életkorral. Hiszen míg a 15-24 évesek mindössze 1,6 százaléka dolgozott általában otthonról, addig a 25-49 évesnél már 4,7, az 50-64 éveseknél pedig már 6,4 százalék volt ez az arány.

Loading...

Magyarország a maga 2,5 százalékos eredményével arányaiban éppen feleannyi otthoni munkavállalót tud felmutatni, mint az EU-s átlag. És ezzel az eredménnyel egyébként az összes országot felvonultató listán csúnyán a hátsó fertályban szerepelünk. A törés azonban már csak azért is nagyon szembetűnő mert Ausztriában még az európai átlaghoz képest is rengetegen, a 15-64 év közöttiek 9,5 százaléka dolgozott otthonról. A statisztikából kiolvasható tehát, hogy minél keletebbre haladunk annál kevesebb lesz azok aránya, akik otthonról dolgoznak.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, home office, eurostat, statisztika, jelentés, otthoni munkavégzés, otthoni munka,