Nesze neked bérháború: tényleg ez kellene a magyar munkavállalóknak?

Világgazdaság2018. április 9. 09:30

Nyugat-Európában egy bizonyos havi keresetet elérve - a határhaszon elv alapján - a szabadidő jellemzően már fontosabb a pénznél - közölte a Világgazdasággal Ács László, a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. volt HR-igazgatója.

Franciaországban már 2000 óta számos ágazatban 35 órás a munkahét, Németországban pedig az idén vívtak kemény csatákat a szakszervezetek a munkáltatókkal, több hétig sztrájkoltak is, végül februárra kiharcolták, hogy az eddigi 35 óra helyett már egyes régiókban a munkavállaló kérésére ennél kevesebb órában is lehessen dolgozni. A kieső időre jutó fizetés egy részét a vállalat kompenzálja is.

Ács László, a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. HR igazgatójaként utolsó interjúját a Pénzcentrumnak adta. Ács többek között kiemelte, "tény, hogy a magyarországi elvárások a munkavállalókkal szemben átalakulóban vannak. Már nem csak (sőt egyre inkább nem) az összeszerelő tevékenység érdekli a beruházókat, hanem szeretnének a nagyobb hozzáadott értéket teremtő tevékenységekben is munkavállalókat foglalkoztatni. Ezen munkakörökben már jóval kisebb az olló a hazai és a nyugat-európai bérek között, amely esélyt adhat további fejlesztések megvalósításával az igények kielégítésére. A fejlesztések nem csak béremelésre vonatkoznak, hanem az érdekes, kihívást jelentő munkakörökre, a szakmai karrier lehetőségére is, illetve itt nagyon figyelnünk kell az újabb generációk által megfogalmazott igényekre."

A teljes interjúhoz KATTINTS ide!

Ács László szerint Magyarországon külön kell választani a családbarát támogatások szempontjából a fehérgalléros (szellemi) munkavállalókat a kékgalléros (fizikai) dolgozóktól. Előbbieknél már általános a rugalmas munkaidő, a home office (otthoni munkavégzés), és egyre gyakoribb a négynapos munkahét is. Ez a munkarend a munkaadóknak is érdekük, mert a munkaerőhiány miatt egyre nehezebben jutnak magasan képzett alkalmazotthoz, azaz a már meglévő, értékes munkaerőt meg kell tartani. Ezért dolgozhatnak részmunkaidőben a kisgyermekes anyák a multiknál is.

A rugalmas vagy családbarát intézkedéseket már jóval nehezebb megvalósítani a három műszakos munkarendben dolgozó kékgallérosoknál, de például orvosi vizsgálat vagy magánéleti probléma esetén őket is elengedik a munkahelyről úgy, hogy nem kell szabadságot kivenniük. Lehet nekik kedvezni családi napi programokkal, cafe­teriajuttatásokkal, illetve a gyer­­mekeiknek kínált munkahelyi bölcsődével, óvodával.

Címkék:
hr, karrier, béren kívüli juttatás, bérek, mercedes benz hungary,