Végre egy lista, amin lenyomjuk a szlovákokat, osztrákokat és Amerikát is

NapiCsárt2018. február 15. 17:29

Tavaly decemberre jelentősen csökkent az OECD tagállamainak munkanélküliségi rátája. Az egyes országok között persze jelentős különbségek tapasztalhatóak: míg Magyarországon már novemberben is csak 3,9 százalékos volt a munkanélküliség, addig például Spanyolországban még decemberben is 16,4 százalékos.

Az OECD friss jelentése szerint a szervezet tagállamaiban összességében 0,1 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta 2017 novembere és decembere között. Decemberre ezzel a munkanélküliség 5,5 százalékosra csökkent a szervezeten belül. A különböző tagországok között persze igen nagyok a különbségek.

A KSH jelentéséből már január eleje óta tudjuk, hogy Magyarországon a munkanélküliségi ráta a tavaly szeptemberi-novemberi időszakban 3,8 százalékos volt. A friss OECD-jelentés is nagyjából ezt az adatot erősíti meg: a szervezet adatai szerint Magyarországon 3,9 százalékos volt decemberben a munkanélküliség.

A csökkenés folyamatos az utóbbi időszakban: 2015-ben még 6,8 százalék, 2016-ban pedig 5,1 százalék volt a munkanélküliségi mutató Magyarországon. 2017-ben azonban már végig 5 százalék alatt maradt. Ez kifejezetten jó eredménynek számít, bár találni olyan országokat, ahol még a magyar adatoknál is alacsonyabb a munkanélküliség, Csehországban például csak 2,3 százalékos volt tavaly decemberben. Ugyanakkor a szomszédos Szlovákiában 7,4 százalékos.

Loading...

Az Európai Unióban és az euroövezeten belül is stagnálás volt e téren november és december között: előbbiben 7,3 százalék, utóbbiban 8,7 százalék volt ez a mutató. Ugyanakkor itt is találhatunk olyan országokat, ahol csökkent a munkanélküliség, például Írországban és Portugáliában is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Néhány tagállamban azonban még mindig nagyon magas a munkanélküliek aránya: Olaszországban például még decemberben is 10,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, Spanyolországban pedig még ennél is sokkal magasabb, 16,4 százalékos.

Címkék:
magyarország, európai unió, munkanélküliség, oecd, munkanélküliségi ráta, euroövezet,