Béremelés a BKV-nál: 400 ezret fognak keresni a fővárosi buszvezetők

Világgazdaság2018. január 4. 09:00

12 százalékos bérfejlesztést ajánlott a BKV 2018-ra, amit el is fogadtak a szakszervezetek - írja a Világgazdaság. Az emeléssel a járművezetők átlagkeresete megközelíti majd a 400 ezer forintot.

12 százalékos bérfejlesztést ajánlott a BKV az idei évre. A három, kollektív szerződés megkötésére jogosult szakszervezet közül a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége és a Városi Tömegközlekedési Szakszervezetek Szövetsége már elfogadta az ajánlatot.

A harmadik szakszervezet, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) korábban 15 százalékos bérfejlesztéshez ragaszkodott, ám a szakszervezet elnöke, Nemes Gábor tegnap levélben jelezte a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatójának, hogy ők is készek a bérmegállapodás aláírására. Az EKSZ feltételül szabta a bérmegtakarítás év végi kifizetését, valamint egy olyan alap létrehozását is szorgalmazza, amely a későbbiekben a 13. havi fizetés bevezetését szolgálná.

A BKV-nál jelenleg óriási a fluktuáció, buszvezetőből 250, villamosvezetőből 50-80 fő hiányzik, ezért sok dolgozónak kellett túlóráznia decemberben is. Túlóra nélkül az átlagos busz-, metró- és villamosvezető 350 ezer forintot keresett 2017-ben. A szóban forgó emeléssel a járművezetők átlagkeresete súrolni fogja a 400 ezer forintot, túlórákkal meg is haladja majd. A kezdő buszvezetőket jelenleg bruttó 305 ezer forintos fizetés mellett veszi fel a közlekedési vállalat.

Címkék:
közlekedés, fizetés, bkv, béremelés, szakszervezet, bérfejlesztés, buszvezetők, villamosvezető, egységes közlekedési szakszervezet,