Itt a friss jelentés: tényleg ennyien dolgoznak Magyarországon?

Pénzcentrum2017. október 26. 13:32

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 97 ezer fővel nőtt, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 35 ezer fővel csökkent - derült ki a KSH ma kiadott adataiból. A foglalkoztatottak létszáma 4 millió 451 ezer fő, ami 60 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Az egy évvel korábbihoz képest 38 ezer fővel, 189 ezerre csökkent a munkanélküliség, ez azt jelenti, hogy 4,1 százalékos a mutató most - derül ki a KSH ma kiadott adataiból. Kiderült az is, hogy a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 451 ezer fő, ami 60 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 97 ezer fővel nőtt, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 35 ezer fővel csökkent. A foglalkoztatottak közül 4 millió 402 ezren tartoztak a 15-64 évesek közé, amely korcsoport foglalkoztatási aránya 1,6 százalékponttal, 68,7 százalékra emelkedett. A foglalkoztatási ráta Közép-Magyarországon volt a legmagasabb (72,5%), Dél-Dunántúlon a legalacsonyabb (63,6%), a két régió közti különbség közel 9 százalékpont.

4,1 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta

A 2017. július-szeptemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 38 ezer fővel, 189 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal, 4,1 százalékra csökkent. Látványos maradt a különbség a két nem munkanélküliségének változása között: a 38 ezres csökkenésből 31 ezret a férfiak körében mértek, és csak hétezret a nők között. A munkanélküliség átlagos időtartama 15,4 hónap. A munkanélküliek 40,6 százaléka legalább egy éve nem talál állást.

A Dél-Dunántúl az egyetlen régió, ahol nőtt a munkanélküliség, ott a növekedés 0,4 százalékpont volt. A legjelentősebb változás Dél-Alföldön következett be, ahol 1,8 százalékponttal, 3,7 százalékra csökkent a ráta. A munkanélküliségi ráta Nyugat-Dunántúlon volt a legalacsonyabb (2,2 százalék), míg a legrosszabb a helyzet az Észak-Alföldön, ahol 7,2 százaléknak nincs munkája.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Címlapfotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Címkék:
karrier, munka, munkanélküliség, munka törvénykönyve,