Azt hitted, már túl vagy a csúcson? Van, amiben a B oldalon lehetsz igazán jó

Pénzcentrum2017. október 8. 13:03

Az öregedés félelmetes, és ijesztő dolog lehet, ráadásul nem kizárólag hiúsági okok miatt. Jó hír azonban, hogy már több tanulmány is bebizonyította, a fiatalság nem minden, nagyon sok szempontból középkorúan, illetve idősebb korban vagyunk a toppon.

Természetesen vannak olyan dolgok, amikben fiatalon vagyunk a legjobbak, de az évek alatt felhalmozott tapasztalatról, az élethelyzetek változásától és a pszichikai fejlődés hatására sok mindenben csak jóval később tudunk kiteljesedni. Gyakran mondogatjuk: "ha újra 20 éves lehetnék!" Majd gyorsan hozzátesszük, hogy de a mai eszemmel. A megszerzett tapasztalatokat és tudást a legtöbb ember nem adná oda a fiatalságáért.

A következő felsorolásban tudományos kutatások bizonyítják, nem is olyan rossz dolog megöregedni, és lesznek még az életünkben bőven olyan csúcspontok, amiket érdemes várni.

7-8 évesen:

A második nyelv elsajátítása 7-8 évesen a legegyszerűbb, ilyenkor vagyunk rá a legfogékonyabbak. A nyelvészek és a pszichológusok még mindig vitatkoznak erről, de általánosságban elfogadott, hogy egy második nyelvet megtanulni ebben az életkorban a legkönnyebb megtanulni, általában még a pubertás korszak előtt.

18 évesen:

Az agy feldolgozási teljesítménye 18 évesen van a toppon. A tudósok az agy feldolgozó képességét legjobban a számjegyes szimólumkódólási teszttel tudják mérni. Ez úgy néz ki, hogy egy számot egy bizonyos szimbólummal jelöltek meg, majd egy sor számot adnak, és megkérik, hogy azokat a megfelelő szimbólumokká alakítsuk át. Egy 2016-os tanulmány szerint ez a 18 éveseknek megy a legjobban.

22 évesen:

Amikor sok új emberrel találkozunk, és mindenki bemutatkozik, leggyakrabban egyik fülünkön bemegy a név, a másikon meg kijön. Ebből aztán roppant kellemetlen szituációk lehetnek, de persze már kidolgoztak olyan módszereket, amelyek segítségével könnyebb megjegyezni a neveket. Névmemóriát illetően mégis 22 évesen vagyunk a csúcson, ekkora van rá a legnagyobb esély, hogy az elhangzott név "nem jön ki a másik fülünkön".

23 évesen:

A 23 éves nők a legvonzóbbak a férfiak számára. A férfiak vonzereje viszont a koruk előrehaladtával csak tovább növekszik. Egy népszerű online társkereső alapítója alapos kutatást végzett, és az eredményeit könyvében publikálta is. Eszerint a férfiak a nőket a 20-as éveik elején találják a legvonzóbbnak. Az idősebb férfiak is ezt a korosztályt jelölték a legvonzóbbnak. A 20-as éveik elején járó nők viszont inkább a néhány évvel idősebb férfiakat találták vonzónak, viszont a 30-as nők már általában a néhány évvel fiatalabb férfiakat kedvelték. A társkereső adatai azonban nem reprezentatívak.

Loading...

Ami szintén ehhez a korhoz kapcsolódik: 23 évesen vagyunk először elégedettek az életünkkel. Németországban 23 ezer fő bevonásával készítettek egy felmérést, az eredmények szerint 23 éves korban különösen elégedettek voltak az életükkel minden területen.

25 évesen:

Ebben a korban a legerősebbek az izmok, de jó hír, hogy a következő 10-15 évben szinte ugyanilyenek maradnak. Ez azt is jelenti, hogy ebben az idősávban lehet a legkönnyebben javítani rajta.

26 évesen:

A legjobb idő a megállapodáshoz. A statisztikák szerint 26 éves korunkra már találkoztunk annyi emberrel, hogy megtaláljuk azt, akinél szívesen megállapodunk. A közelmúltban egy tanulmány azt is bebizonyította, hogy a válás esélye azoknál a pároknál a legalacsonyabb, akik 28 és 32 éves koruk között házasodnak.

28 évesen:

Ebben a korban a legjobb maratont futni. Ötven évnyi eredmény elemzése során azt látták a kutatók, hogy 28 évesen a legeredményesebbek a futók.

30 évesen:

Ekkorra éri el a csonttömeg a csúcspontját, ekkor a legerősebb. Ha ebben az időszakban odafigyelünk a kalcium és a D-vitamin bevitelre, sokat tehetünk azért, hogy hosszabb ideig egészségesek legyenek a csontjaink.

31 évesen:

Ebben a korban lehetünk a sakk nagymesterei. A kutatók 96 mestert figyeltek karrierjük során, és megállapították, hogy 31 évesen teljesítenek a legjobban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

32 évesen:

Az arcmemóriánk ebben a korban éli a csúcsot. Laboratóriumi körülmények között végeztek teszteket, melyek eredménye szerint 32 évesen tudjuk legjobban megjegyezni az arcokat, és felismerni egy újabb találkozás alkalmával.

40 évesen:

A Nobel-díjasok általában 40 éves korukban találják meg azt a témát, vagy felfedezést, amiért később megkapják a díjat.

A legmagasabb fizetés:

A nők általában 39 évesen, a férfiak 48 évesen érik el a legmagasabb fizetést. Persze vélhetően folyamatosan emelkedni fog az infláció növekedésével, de a pontos számot és az értékét tekintve ilyenkor keresünk a legjobban.

43 évesen:

A Harvard kutatóinak eredményei szerint 43 évesen tudunk a legjobb koncentrálni, ekkor tudjuk leghatékonyabban fókuszálni.

50 évesen:

A matematikai készségeink csúcspontját 50 évesen érjük el. Persze sok tudást még iskolában, fiatal korban szereztünk meg, de ilyenkor tudjuk a legjobban használni.

69 évesen:

Ebben a korban vagyunk másodszor nagyon elégedettek az életünkkel. Ilyen idősen már túljutottunk az életközepi válságon, és elkezdünk újra elégedettek lenni. A kutatások szerint a 60 év felettiek elégedettebbek voltak az életükkel, mint az 55 évesek.

Azt is bebizonyították a kutatók, hogy valóban az élet a legjobb iskola. Egy csapat pszichológus felolvasott konfliktushelyzeteket, és arra kérték a kutatás résztvevőit, hogy adjanak rá megoldási javaslatot. A legjobbakat a 60 és 90 év közöttiek adták.

82 évesen:

A pszichológiai jólét csúcspontja 82 évesen következik be.

(businessinsider)

Címkék:
karrier, kutatás, életkor, életminőség, életszínvonal, társkereső online,