Retteghetsz, ha ez a szakmád: ők fogják tőled elvenni a melót

Pénzcentrum2017. szeptember 16. 16:00

Egyre több munkahelyen helyettesítik robotokkal az emberi munkaerőt. Összeszedték melyek a leginkább érintett ágazatok.

Ha bárki megkérdez egy jövőkutatót, hogy mi a helyzet a robotokkal, akkor biztos azt fogja válaszolni, hogy rövid időn belül rengeteg ipari ágazatot fognak átalakítani. Ám mi van akkor, hogyha ez a rövid idő már nem is áll köztünk és a robotok között, hanem azok már régen megérkeztek? Mióta a technológiai fejlődés aktívan beavatkozik az emberek mindennapjaiba, azóta vannak olyanok, akik félnek attól, hogy e miatt megszűnik majd az állásuk. De biztos, hogy így is fog történni?

Anno az ipari forradalom idején Angliában is tüntettek elég sokan a gépek ellen, szétverték a gépeket, de az idő bebizonyította, hogy ez nagyon jól jött, és az emberiség egyre gazdagodott az ipari forradalom óta. Gyakorlatilag ez zajlik most is. Én meg vagyok győződve arról, hogy ezt mi irányítjuk és abba az irányba tereljük, hogy a saját érdekeinket szolgálja.

- mondta el Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a Portfolionak adott interjújában.

Ilyen értelemben tehát nem feltétlenül van okunk aggodalomra, hiszen úgy látszik ez a világ rendje. Ezen az állásponton van Ray Kurzweil feltaláló és jövőkutató is. Szerinte a múlt munkáit fogják átvenni robotok, amik helyett majd találunk fel új, izgalmasabb munkákat. És hogy mik lesznek ezek a modern munkák? Azt természetesen nem tudni, mert még nem találták fel őket. Azonban Kurzweil optimista és azzal érvel, hogy bár a múlt század óta rengeteg emberkéz végezte munka lett a robotoké, bizonyos humán ágazatok sokkal behatóbb és alaposabb termékeket illetve tudást állítanak elő. Ilyenek manapság például a zene, az irodalom, a tudomány és a technológia legújabb vívmányai.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mi történik azonban azokkal az ágazatokkal, ahol az automatizálás már nem csupán a jövő zenéje, hanem sokkal inkább a valóság? Az O*NET (Occupational Information Network) megvizsgálta, hogy mekkora a robot munkaerő hányada bizonyos munkakörökben az Egyesült Államokban. Az automatizálás fokát egy 0-100-ig terjedő skálán pontozták. Azok a munkahelyek, amik 50 pont körüli értéket kaptak mérsékelten automatizáltak, míg a 75 pont környékén végző állásokban már jobbára robotok végzik a munkát.

Bár a kutatatás az USA-ban készült, a foglalkozási listát átböngészve belátható időn belül Magyarországon is megjelenhet az a tendencia, hogy a listán szereplő állásokat robotok fogják betölteni az emberek helyett.

Loading...

Címkék:
karrier, pénzcentrum.hu, munka, munkaerő, robot, jövőkutató,