Jön a jó világ: tényleg ekkora lesz a fizetésünk 5 év múlva?

Pénzcentrum2017. június 12. 11:31

A költségvetéshez csatolt melléklet szerint a kormány 5 év alatt 40 százalékos reálbér-növekedéssel számol. Emellett további minimálbéremeléseket is tervez.

A költségvetés melléklete szerint a 2016. év eleji értékükhöz képest 40 százalékkal emelkednek majd a reálbérek 2021-re. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az RTL Klub híradójának azt mondta, hogy tavaly 8,5 százalékot nőtt a reálbér, ezért nem tartja megvalósíthatatlannak a 40 százalékos bérnövekedést. Azzal is érvelt az előrejelzés mellett, hogy egy átlagos magyar vállalkozás a bevételeinek csak a 10-15 százalékát fordítja bérekre.

Eközben az EU15 országaiban a bevétel 70 százalékát teszik ki a bérköltségek. Azt nem árulta el a miniszter, mire alapozza, hogy csak bevételnek csak 10-15 százalékát fordítják bérekre a magyar cégek, hiszen az év eleji minimálbéremelés több kis céget is a csőd szélére sodort.

Idén márciusban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak nemzetgazdasági szinten átlagosan bruttó 298 300 forintot kerestek, és átlagosan nettó 198 400 forintot. A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 12,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

KATTINTS! De mégis miért keresnek négyszer több pénzt külföldön?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bruttó fizetéseknek egyébként a 45 százalékos, a nettóknak pedig a 48 százalékos növekedését várják 2021-ig. Így öt év múlva az átlagos havi nettó kereset megközelítheti a 260 ezer forintot. Ehhez évente 6-11 százalékos növekedés lenne szükséges. Bár az idei év első időszaka bizakodásra adhat okot, a nagy ugrás a minimálbér és a garantált bérminimum erőteljes emelésének is betudható. Minden évben erre biztosan nem lesz lehetőség.

Idén január-márciusi időszakban a KSH adatai szerint a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,6 százalékos növekedése mellett a reálkereset 8,2 százalékkal emelkedett.

Ha a tavalyi 8,5 százalékos ütemet tartaná a reálbéremelkedés, akkor 5 év alatt elérhető lenne a 40 százalékos emelkedés. De ehhez nagyon sok feltételnek kell megvalósulnia.

Loading...

Címkék:
karrier, fizetés, bér, béremelés, reálbérek,